Re: OTÁZKA PRO "DOCENTA" PROSÍM
Já tedy doporučuji účtovat o obou a to zrcadlově, aspoň budete mít kontrolu, že jste "zaúčtovala" správně. Nevím, jaký používáte software na DE, ale tuším v Pohodě když se účtovalo jen o BÚ a nikoli o Úvěru, něco pak blbě vycházelo, myslím že na konci roku neseděl stav peněžních prostředků.
Ale o úvěrových účtech se většinou neúčtuje, ne?aspon já ani v DE ani v PU o nich neúčtuji. Čerpání, spátky jistiny a poplatky s tím spojené se strhávají na výpise a vlastně ten samý zápis o čerpání,splátce a popl. se objeví i na úvěrovém účtu.A výpis z úvěrového účtu mi musí sedět v deníku v kolonce Uvěr nebo účtu 461. mám program Ekonom.
ČÚS č. 016:
"3.4. Účtová skupina 23 - Krátkodobé bankovní úvěry
3.4.1. Účtuje se zde na základě oznámení banky o přijatých nebo provedených platbách (bankovní výpisy). Účtuje se zde o krátkodobých bankovních úvěrech poskytnutých nejvýše na dobu jednoho roku, o překlenovacích úvěrech, pokud nebyly řešeny v rámci běžného účtu, o krátkodobých úvěrech poskytnutých na základě eskontovaných směnek apod. Analytické účty se vedou podle jednotlivých účtů bankovních úvěrů otevřených účetní jednotce.
3.4.2. Souvztažným zápisem k účtu úvěrů je zápis na příslušném účtu účtové skupiny 22 - Účty v bankách. Uhradí-li banka platební doklad, například fakturu dodavatele, přímo z bankovního úvěru, vyúčtuje se poskytnutý úvěr ve prospěch příslušného bankovního úvěru se souvztažným zápisem na vrub příslušného účtu účtových skupin 32 - Závazky (krátkodobé), respektive 47 - Dlouhodobé závazky."
Takže pokud vám ČSOB poněkud přiblble posílá samostatné výpisy ke kontokorentu i k BÚ ............. :-))
1.výpis je:KTK úvěr poskytnutý proti obratu. 2.výpis je:ČSOB podnikatelské konto. čerpání,splátka a poplatky s tím spojené se ztrhávají z podnikatelského konta a zároven je uváději na výpise KTK. účtuji v DE jen o výpise - podnikatelské konto. čerpání - příjem úvěru. splátka - mínusem příjem úvěru. Mohu teda takto?
Já účtuju v POHODĚ, taky jenom na běžném účtu, vlastně jeho zůstatek je zůstatek úvěru, výpisy z ČSOB jsou dost hrozný, obojí se mi zdá účtovat zbytečný. Na běžném máte každou částku dvakrát - příjem za uhrazenou vydanou fakturu, ta samá částka jako výdej - úhrada úvěru, výdej za poplatky, ta samá částka jako příjem - čerpání úvěru. Účtuji tedy jenom pohyb na běžném účtu.
To jsou starosti v DE :-))). Já si připadám vzorná, když tam eviduji všechny pohyby na běžném účtu. Často, a zvlášť při KK, si všímám jen těch daňových pohybů. Nevidím jediný důvod, proč bych měla někam cpát i ten kontokorentní účet. Jana F.
Tak já s vámi Jano samozřejmě souhlasím, ale co jsem měl té nešťastné klientce (myslím v reále) poradit, když taky pořizovala jen čerpání na BÚ a již ne na KK a přiběhla nešťastná, že jí to v tabulce pro DP hlásí, že má na BÚ čerpáno jen -335 Kč, když ve skutečnosti čerpala -40335 Kč. No a když nabouchala do Pohody zrcadlově i ten KK, tak se chyba odstranila a všichni byli spokojeni :-))
Účtuji také kontokorentní úvěr od ČSOB a mám dva výpisy denně.
Na jednom účtuji pohyb placených faktur např.
pohledávky MD 221 DAL 311 a proti MD 261 DAL 221 ,
závazky: MD 321 a DAL 221 a proti MD 221 a DAL 261
zůstatek tohoto účtu vykazuje vždy nulu.
Na druhém účtu účtuji čerpání a splátky úvěru takto:
čerpání : MD 261 a DAL 231
splátky: MD 231 a DAL 261 a tento účet vykazuje stav vyčerpaného
kontokorentu
Upozornění moderátora
Prosím pište smysluplné nadpisy, z nichž je zřejmé téma vašeho dotazu, jinak mohou být vaše dotazy smazány. Váš původní nadpis "OTÁZKA PRO "DOCENTA" PROSÍM" nebyl příliš výstižný :-)
Obecně: Nepište dotazy s nadpisy jako "prosím poraďte", "mám dotaz" apod. Nejsou vhodné ani příliš stručné nadpisy jako "DPH" či "SZM" nebo "auto". Lepší je "DPH při dodání na Slovensko", "SZM - jak odečíst dary", "Firemní auto a soukromé jízdy" apod.
Viz též pravidla zdejší diskuze
http://business.center.cz/business/diskuze/pravidla.aspx
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 4. 2007 8:37
Prosím Vám ptala jsem se minulý týden na kontokorentní účet a Vy jste mi odpovídal. Ten účet mám shodou okolností právě u ČSOB, kde mi teda k tomuto kontokorentu chodí 2 výpisy.Účtuji jen o jednom.Mám tedy v daňové evidenci účtovat - čerpání úvěru(nedaňově jako příjem) a splátku mínusem zase nedaňově jako příjem.Mohu takto? moc děkuji za radu.