Zrušení spoluvlastnictví soudem

• (neregistrovaný)

11. 4. 2007 9:48

Dobrý den,
    nemáte prosím někdo zkušenost se zrušením spoluvlastnictví k nemovitosti soudem? Jedná se mi o to, že jsme většinovým vlastníkem domu 3/4, menšinovým je jedno z krajských měst, se kterým se již zhruba 6 let nemůžeme dohodnout na odkoupení jeho části, tj. 1/4. V současné době leží celá záležitost u soudu,žalobcem je město, které nechává vypracovávat posudky a cena roste, přestože v bytech o rozloze zhruba 80 m2 je dosud např.pouze jediný vodovodní kohoutek,... náš právník mi v dnešním e-mailu sdělil toto:

Město nepřipouští, že by prodalo jen svůj podíl, protože ten by prý nikdo nekoupil, proto trvá na zrušení spoluvlastnictví, aby mohlo nemovitost prodávat celou.

Nevím, jestli mám okamžitě "vyhnat" právníka, zavolat Černé ovce anebo mi opravdu mohou prodat můj majetek, protože tak pravděpodobně rozhodne soud?

Díky za každou radu, ale i kdyby nepřišla žádná, alespoň jsem si ulevila.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 4. 2007 10:03

iveta (neregistrovaný)

Re: Zrušení spoluvlastnictví soudem
      >Dobrý den,
      > nemáte prosím někdo zkušenost se zrušením
      >spoluvlastnictví k nemovitosti soudem? Jedná se mi o to, že jsme
      >většinovým vlastníkem domu 3/4, menšinovým je jedno z
      >krajských měst, se kterým se již zhruba 6 let nemůžeme
      >dohodnout na odkoupení jeho části, tj. 1/4. V současné
      >době leží celá záležitost u soudu,žalobcem je město,
      >které nechává vypracovávat posudky a cena roste,
      >přestože v bytech o rozloze zhruba 80 m2 je dosud např.pouze
      >jediný vodovodní kohoutek,... náš právník mi v dnešním
      >e-mailu sdělil toto:
      >
      >Město nepřipouští, že by prodalo jen svůj podíl,
      >protože ten by prý nikdo nekoupil, proto trvá na zrušení
      >spoluvlastnictví, aby mohlo nemovitost prodávat celou.
      >
      >Nevím, jestli mám okamžitě "vyhnat" právníka, zavolat
      >Černé ovce anebo mi opravdu mohou prodat můj majetek,
      >protože tak pravděpodobně rozhodne soud?
      >
      >Díky za každou radu, ale i kdyby nepřišla žádná,
      >alespoň jsem si ulevila.

• 11. 4. 2007 10:07

iveta (neregistrovaný)

já bych se toho soudu nebála - vy máte 3/4 oni 1/4 můj názor (není to názor soudu) je že by soud měl při zrušení podíl.spoluvl. vzít v potaz vaše velikost podílů a jestliže o tu 1/4 stojíte, tak si myslím že by mohl rozhodnout tak, že ta 1/4 připadne většinovému vlastníkovi za nějakou úhradu kterou zaplatíte městu, asi bude nutné doložit jak se o dům staráte - náklady na údržbu atd.

• 12. 4. 2007 9:24

právník (neregistrovaný)

§ 142, odst. 1 Občanského zákoníku zní poměrně jasně: "Nedojde-li k dohodě, zruší spoluvlastnictví a provede vypořádání na návrh některého spoluvlastníka soud. Přihlédne přitom k velikosti podílů a účelnému využití věci. Není-li rozdělení věci dobře možné, přikáže soud věc za přiměřenou náhradu jednomu nebo více spoluvlastníkům; přihlédne přitom k tomu, aby věc mohla být účelně využita. Nechce-li věc žádný ze spoluvlastníků, nařídí soud její prodej a výtěžek rozdělí podle podílů." Takže jste-li výrazně většinývým spoluvlastníkem a doložíte-li jak společnou věc účelně využijete, mělo by to být jasné. Prodej je krajní řešení. No a pokud by to nedopadlo, tak se budete odvolávat.

• 12. 4. 2007 10:22

Lina (neregistrovaný)

xxxxxxx
      Díky moc. Uvidíme jak dopadneme, soud je příští týden, ....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).