Re: Byt
>Vloni v srpnu jsem spolu se svou tehdejší přítelkyní
>koupil byt za 1 350 000, každý vlastní polovinu. Pak
>jsem se s ní rozešel a dohodli jsme se, že já jí dám 100
>000,- a ona podepíše „smlouvu o převodu a vypořádání“
>své poloviny na mě.Ve smlouvě o převodu tato částka
>figurovala,ale pak přišla s tím, že tam nedáme nic, aby
>neplatila 40% daň z příjmu. Pak se to trochu
>zkomplikovalo a já vyhledal pomoc právníka.Ten sepsal novu
>„smlouvu o převodu a vypořádání“ a dal tam částku 100
>000,- jako vypořádání podílu. S tím, že bývalá přítelkyně
>nebude muset platit daň z příjmu této částky, protože
>hodnota její poloviny je vyšší než částka určená k
>vypořádání. Zaplatit se tedy bude muset pouze daň z
>prodeje nemovitosti.
>A já se ptám: bude se platit daň z příjmu částky 100
>000,-, která byla použita jako vypořádání podílu? Jaká
>je výše daně?
>
>Podle zákona o dani z příjmu,co jsem tak četl, by se
>tato daň platit měla,protože nikdo z nás v tom bytě
>nebydlel minimálně dva roky,ale zase je tam taky něco o
>tom, že tu daň platit nemusí pokud ty prostředky
>použije na bytovou potřebu.
>
>Děkuji za odpověď, byť je jakákoliv a také doufám, že
>to je srozumitelné
>já si myslím, že přiznání DPFO by měla podat na příjem částky 100 000,-- Kč, ale s tím že tam uvede výdaje s vypořádáním spojené a doloží, že tyto peníze byly použity na koupi nového bydlení a z vypořádání se bude platit daň z převodu nemovitostí ve výši 3% z vyšší ceny - buď byla vyšší těch 100 000,-- nebo dle znaleckého posudku - ten musí být vyhotoven a doložen na FÚ
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 4. 2007 12:14
Vloni v srpnu jsem spolu se svou tehdejší přítelkyní koupil byt za 1 350 000, každý vlastní polovinu. Pak jsem se s ní rozešel a dohodli jsme se, že já jí dám 100 000,- a ona podepíše „smlouvu o převodu a vypořádání“ své poloviny na mě.Ve smlouvě o převodu tato částka figurovala,ale pak přišla s tím, že tam nedáme nic, aby neplatila 40% daň z příjmu. Pak se to trochu zkomplikovalo a já vyhledal pomoc právníka.Ten sepsal novu „smlouvu o převodu a vypořádání“ a dal tam částku 100 000,- jako vypořádání podílu. S tím, že bývalá přítelkyně nebude muset platit daň z příjmu této částky, protože hodnota její poloviny je vyšší než částka určená k vypořádání. Zaplatit se tedy bude muset pouze daň z prodeje nemovitosti.
A já se ptám: bude se platit daň z příjmu částky 100 000,-, která byla použita jako vypořádání podílu? Jaká je výše daně?
Podle zákona o dani z příjmu,co jsem tak četl, by se tato daň platit měla,protože nikdo z nás v tom bytě nebydlel minimálně dva roky,ale zase je tam taky něco o tom, že tu daň platit nemusí pokud ty prostředky použije na bytovou potřebu.
Děkuji za odpověď, byť je jakákoliv a také doufám, že to je srozumitelné