Nemocenská leden 2011

• (neregistrovaný)

10. 1. 2011 20:55

Ještě k té nemocenské v lednu, našla jsem si výpočty  přímo na stránkách cssz
    http://www.cssz.cz/cz/osoby-samostatne-vydelecne-cinne/davky/vypocet_davek_nemocenskeho_pojisteni_osvc_2009_03_25.htm
    Tam je to počítané tak, jak jsem si myslela, jenže  nechápu to s tím přeplatkem.  Když si nedoplatím  úměrně  k platbě  na nemocenské pojištění i zálohy na duchodové pojištěni za rok 2010, tak pak budu vracet ten rozdíl  z vypočtené nemocenské , které mi vypočítají teď a po podání přehledu za loňský rok, když tam nechám ty minilální platby? Myslela jsem, že to bude platit až od letošního roku, čili  u  nemocenské  vzniklé až od února, kde se už stanovuje  ta záloha za leden dle nových pravidel .

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2011 7:16

autorka

Dobrý den,

nevím, jestli správně rozumím Vašemu dotazu. Za rok 2010 jste platila 1000 Kč zálohu na nemocenské. Ta se platí podle původní právní úpravy, tj. bylo možné ji stanovit libovolně. V roce 2011 však bude pro nemocenské z roku 2010 maximálně započteno 2078 Kč měsíčně, protože je vyměřovací základ omezen maximální částkou. Týká se prakticky jen doplatků, tj. možných spekulací s doplatkem nemocenského v roce 2010. 

Od roku 2011 nesmí být záloha vyšší než stanovený vyměřovací základ. Znamená to, že pokud máte například minimální vyměřovací základ a nesnížíte zálohu na nemocenské za leden (placenou do 20.2.2011) na 92 Kč, případně nezvýšíte vyměřovací základ pro důchodové, bude vše nad tuto částku přeplatkem nemocenského. To stejné u případných doplatků nemocenského z roku 2010 vyšších než 2078 Kč měsíčně.

Při platbě 1000 Kč měsíčně v roce 2010 se Vás žádné přeplatky nemocenského ani doplatky důchodového netýkají. Zálohu si přiměřeně upravte až od roku 2011, tj. zálohu za leden placenou do 20.2.2011. V době PN delší než jeden měsíc se samozřejmě zálohy platit nemusí.

Vím, že jde o složitou problematiku. Aktuálně připravujeme na toto téma článek. Je plánován na 18. ledna 2011.

Dagmar Kučerová     ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).