Re: DPH za koupení svého zboží
Nechápu dotaz. Pokud firma nakoupí část zboží na kšeft a část spotřebuje jako materiál a je právní nárok toto zboží spotřebovat, tak DPH již neodvádí. Pokud zboží prodá zaměstnancům, je to jako normální prodej, pokud si ho majitele nebo zaměstnanci vezmou zadarmo pro svojí osobní potřebu, pak podle §13 odst. 4/a a odst. 5 dodaní uplatněné DPH vystavením dokladu o použití podle § 29 ZDPH.
Dobře, upřesňuji dotaz-.Zboží si "odkoupí" se souhlasem jednatele zaměstnanci např. olej do auta,šroubky-jsou to v podstatě věci použité jako spotřební materiál. Na prodejně vystaví doklad na normální prodej a tento doklad použijeme jako doklad o nákupu spotřebního materiálu is s odpočtem DPH. Je tento postup špatný?Nárok na odpočet není?Jaký je správný postup?Děkuji K.
Abych tomu dobře rozuměl. Firma Šroubek a Vroubek s.r.o prodá svému zaměstnanci nějaký materiál, vystaví mu na to normálně paragon a odvede DPH. Zaměstnanec s tím paragonem jde do pokladny firmy Šroubek a Vroubek a pokladní mu na základě tohoto paragonu vyplatí peníze z kasy a účetní na základě toho uplatní odpočet DPH z paragonu ? :-)))
Není dneska 1.dubna ? že by apríl ? :-)))
Možná to tak vypadá..Ty šroubky a podobně jsou opravdu např. na opravu něčeho ve firemním autě nebo třeba tímto způsobem firma sama od sebe "koupí" vrtačku, kterou má v majetku.Tento způsob jsem zdědila po bývalé účetní a nějak sama nevím,co s tím. A když to takto prodavač udělá, tak přesně, jak říkáte Vy, protože mu chybí tyto peníze v tržbě, jde za pokladní a ta mu je na základě toho paragonu vydá. ......
Tak já to znovu zopakuji :-). Pokud firma část svého zboží použije pro své potřeby a umí to daňově obhájit, je to stejné jako by to zboží rovnou kupovala jako materiál, tedy určeno ke spotřebě, nikoli k dalšímu prodeji a z tohoto nákupu si uplatňovala odpočet DPH.
Pokud to odprodá zaměstnancům, tak to normálně jako prodej každého jiného zboží zdaní DPH na výstupu a tu odvede.
Ale nemůže to prodat sama sobě, sama sobě vystavovat daňový doklad a sama sobě si uplatňovat nárok na odpočet DPH ze svých vlastních daňových dokladů. Pokud máte třeba hospodářská střediska a ta si mezi sebou vnitropodnikově fakturují výkony, pak tato vnitropodniková "fakturace" samozřejmě probíhá bez DPH a vůbec neprochází daňovými přiznáními.
Moc děkuji za reakce na můj dotaz, kdybych seděla v té firmě, tak to udělám úplně jinak, ale co s tím teď, kdy mám najednou haldu papíru o nákupu zboží, pár paragonů, že "si koupili" a vyjetou denní tržbu. V té odvádějí i DPH za své nakoupené zboží. Vím, že to nelze, ale bývalý účetní tak dělal
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 4. 2007 11:24
Dobrý den, prosím o názor - dostala jsem malou smíšenku, plátce DPH. Dosavadní praxe byla ta, že si sami od sebe na paragon koupili např. GO kupon ne pro osobní potřebu, ale pro podnikání. Takže nárok na vrácení DPH při koupi zboží od dodavatele, další nárok na vrácení při koupi "od sebe" a na druhé straně odvod za prodané zboží. Vzhledem k státu v pořádku, ale přijde mi krkolomné. Vedou DE.