Re: výplata v hotovosti
Asi jsem to napsala špatně - myslím to úplně naopak. Vedení po mě chce, abych zaměstnancům řekla, že mají povinnost mít účet. Nechtějí vyplácet hotovost nebo jen vyjímečně, zdá se mi to jako nesmysl, firma je na malém městě, kde je jen spořitelna, a lidi nejsou zvyklí spravovat peníze na účtě.
V kolektivní smlouvě je věta, že zaměstnavatel posílá peníze na účet k určitému datu a oni to pojali, že tím je jasné, že zaměstnanec je povinen mít účet, aby mu tam mohli poslat peníze. Myslím, že pokud to není v kolektivní smlouvně výslovně, není to pravda.
Mzdu v hotovosti nebo na účet je zcela na rozhodnutí zaměstnance. V PS nebo KS by mohlo být tak akorát uvedeno, že zaměstnanec žádá o zasílání na č. ú.: Chápu zaměstnavatele, že ho hotovostní převoz může stát peníze navíc pro zabezpečení, ale s tím nic nenadělá. Zákon je v tomto případě na straně zaměstnance. Ráda bych se poučila o tom, kde zaměstnavatel ke svému tvrzení našel oporu v zákoně.
Myslím že nikde, po mě, jako po mzdové chtěli, abych to těm lidem sdělila. Mě se to ale příčí, protože mi to připadá postavené na hlavu, taky si myslím, že to je věc zaměstnance, kam chce peníze. Zaměstnavatel by musel mít v KS výslovně uvedeno,že mzdy se budou vyplácet zásadně na účet, a pak by se o tom asi dalo uvažovat,že na tom je něco pravdy. Takže pokud měl někdo výhrady, odkázala jsem je na vedení. a to vše se prosím nutně muselo řešit v den výplat, prostě paráda. Spíš jde o jakýsi šprajc, protože kdo má hotovost, má mzdu 12. a ostatním se 12. posílá. O zabezpečení snad ani nejde, jedná se řádově o 130 tis..
Děkuji za názory, hezký večer
má zaměstnanec povinnost nechávat si výplatu zasílat na účet?
nemá, záleží na dohodě.
Naopak, povinnost má zaměstnavatel, když ho o to zaměstnanec požádá.
Vedení po mě chce, abych zaměstnancům řekla, že mají povinnost mít účet. Nechtějí vyplácet hotovost nebo jen vyjímečně, zdá se mi to jako nesmysl, firma je na malém městě, kde je jen spořitelna, a lidi nejsou zvyklí spravovat peníze na účtě. V kolektivní smlouvě je věta, že zaměstnavatel posílá peníze na účet k určitému datu a oni to pojali, že tím je jasné, že zaměstnanec je povinen mít účet, aby mu tam mohli poslat peníze. Myslím, že pokud to není v kolektivní smlouvně výslovně, není to pravda.
Mzdu v hotovosti nebo na účet je zcela na rozhodnutí zaměstnance. V PS nebo KS by mohlo být tak akorát uvedeno, že zaměstnanec žádá o zasílání na č. ú.: Chápu zaměstnavatele, že ho hotovostní převoz může stát peníze navíc pro zabezpečení, ale s tím nic nenadělá. Zákon je v tomto případě na straně zaměstnance. Ráda bych se poučila o tom, kde zaměstnavatel ke svému tvrzení našel oporu v zákoně.
>
>Myslím že nikde, po mě, jako po mzdové chtěli, abych
>to těm lidem sdělila. Mě se to ale příčí, protože mi to
>připadá postavené na hlavu, taky si myslím, že to je
>věc zaměstnance, kam chce peníze. Zaměstnavatel by
>musel mít v KS výslovně uvedeno,že mzdy se budou vyplácet
>zásadně na účet, a pak by se o tom asi dalo
>uvažovat,že na tom je něco pravdy. Takže pokud měl někdo
>výhrady, odkázala jsem je na vedení. a to vše se prosím nutně
>muselo řešit v den výplat, prostě paráda. Spíš jde o
>jakýsi šprajc, protože kdo má hotovost, má mzdu 12. a
>ostatním se 12. posílá. O zabezpečení snad ani nejde,
>jedná se řádově o 130 tis..
>
>Děkuji za názory, hezký večer
Domnívám se, že ani ujednání v KS o bezhotovostních převodech na účty zaměstnanců není nadřazeno nad zájem zaměstnance. Zákon nedává možnost jako např. v jiných oblastech, že lze v KS sjednat jiné ujednání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 4. 2007 12:42
má zaměstnanec povinnost nechávat si výplatu zasílat na účet?