Re: Exekuce na plat kvůli ručení
Pokud přijde zaměstnavateli exekuce na plat,tak ten ji musí srážet a po nabytí právní moci ji posílat exekutorovi.Ten dotyčný se může na exekutora obrátit,ale srážkám už nezabrání,maximálně dlužnou částku může zaplatit najednou se všemi poplatky. Pokud zjistí,že ten,za koho má dluhy platit,pracuje,může se obrátit na občansko-právní soud a zažalovat ho,ale proti své exekuci opravdu nic nezmůže. To si měl rozmyslet,když podepsal ručení na půjčku. Víte,kolik lidí přišlo i o vily? Lidi jsou prostě nepoučitelní. Maminka si může vašemu příteli říct o doklad,že ta exekuce přišla,protože jednu kopii dostal nejen zaměstnavatel,ale i dlužník-tedy přítel vaší maminky a eventuelně se může odvolat.Takže pevné nervi.
Domnívám se, že dnes je možné vše. Pokud někdo ručí (i nemalým majetkem) někomu koho ani pořádně nezná (např. bývalému spolupracovníku v práci), potom se může stát, že také celý dluh za něho zaplatí. Každý by si měl opravdu rozmyslet co komu podepisuje a hlavně vždy přečíst i ta nejmenší písmena, neboť tam většinou bývá "zakopaný pes". Jedině Vašemu příteli zbývá se soudit s tím, komu ručil, aby mu peníze vrátil.Mohl by se obrátit i na instituci, která exekuci nařídila, ale pochybuji, že něco zmůže. Pokud přijde exekuce na plat, mzdová účetní musí srážky začít ihned provádět a čekat na nabytí právní moci a pak peníze odeslat na účet. Někdy se stává (ale opravdu ve výjimečných případech), že mzdová účetní začne srážet (deponuje na firemním účtu) a čeká nabytí právní moci a potom přijde uvědomění, že se peníze mají dotyčnému zaměstnanci vrátit. Ale to jsou opravdu jen zářné výjimky.Přeji Vám zdárné vyřešení této nepříjemné situace.
Hm, lidé jsou neponaučitelní, to je pravda. Všem moc děkuji za pomoc a za čas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 4. 2007 21:32
Zdravím všechny, hledala jsem v minulých dotazech potřebnou odpověď, ale nepodařilo se mi jí najít přesnou ...Přítel mé matky tvrdí, že mu přišla exekuce na plat, kvůli ručení na úvěr. Dlužník zřejmě neplatil. Trochu ho (přítele) podezřívám, že chce mou matku zneužít - je normální, že přijde okamžitě exekuce a to bez návrhu na splátkový kalendář? A v případě, že už původní dlužník může platit svůj závazek, může se exekuce "zastavit" a převést se na jeho plat? V jednom z příspěvků jsem vyčetla, že se může se zaměstnavatelem dohodnout na výšši. Ale možná jsem to nepochopila dobře.
Předem moc děkuji za jakékoliv inormace.