Upozornění moderátora
Prosím pište smysluplné nadpisy, z nichž je zřejmé téma vašeho dotazu, jinak se vystavujete riziku, že váš dotaz bude bez varování smazán. Váš původní nadpis "Prosba DOCENTA" opravdu nebyl příliš výstižný :-)
Obecně: Nepište dotazy s nadpisy jako "prosím poraďte", "mám dotaz", "prosím pana XY" apod. Nejsou vhodné ani příliš stručné nadpisy jako "DPH" či "SZM". Lepší je "DPH při dodání na Slovensko", "SZM - jak odečíst dary" apod.
Viz též pravidla diskuze zde:
http://business.center.cz/business/diskuze/pravidla.aspx
Re: DPH při změně režimu
No především se jedná o odpočet obchodního majetku, tedy i zásob e v i d o v a n ý c h ke dni účinnosti registrace. Tedy to evidovaných znamená, že je podle inventury máte na skladě. Takže pokud jste materiál sice koupila v posledních 12 měsících, ale již "spotřebovala", tedy nemáte ho skladem, tak z toho se odpočet uplatnit už nedá, pokud by vám přišla kontrola, počítejte s tím, že budou chtít vidět ty inventury. Předpokládám, že jste materiál koupila od plátců a máte na to daňové doklady nebo doklady v ceně obsahující DPH.
Irena má naprostou pravdu. Materiálem pro možnost odpočtu DPH je myšlen takový materiál, který vedete na skladě a je součástí zásob.Drobný majetek(vydaný do užíváni) už drahnou dobu součástí zásob není a nevykazuje se v přehledech.
Ve vašem případě by snad u nějakého zařízení, které jste koupili těsně před registrací, šlo tvrdit, že jste věc zatím nedali do užívání, ale tento postup nedoporučuji, financové jsou v tomto směru dost hákliví. Důkazní břemeno nesete vy.
Moc díky všem za radu.
Jednalo se o pořízení PC. Ale skutečně než se připravily všechny kabely a stoly, tak se dal do užívání až po registraci. To by snad mohlo projít. Já jsem se nato informovala těsně po registraci, kdy by se dali ještě opravit prodávajícím faktury.Nějak mi to uniklo s tím obchodním majetke nad 40.000, - kč. Ale co už dnes už to samozřejmě nejde, každý má uzavřené DPH. Je mi to jasné. Jednalo se také ještě o vrtačky, které manžel začal používat dokonce až čtrnáct dnů po registraci.
Tak to je opravdu pech. Ale moc díky. LENKA
¨
A to by stačil jen nějaký doklad od kabelu, i když bych uplatňovala odpočet na celý počítač. A co když bych dala do účetnictví připojovací kabel k PC až po datu registrace? To by taky šlo. O to by to bylo jednodušší dokázat, ne?
Nebo jak to bylo myšleno od Vás?
Díky LENka
§78 se týká pouze změny nároku na odpočet, to je o něčem jiném.
Při změně režimu postupujete podle §74/1 - nakoupený a evidovaný obchodní majetek rok před registrací. Spotřebované zásoby materiálu nebo zboží evidované už nemáte, ale drobný majetek pořád ano. Nezáleží na tom, jestli je používaný, o nějakém používání v zákoně vůbec řeč není. Jana F.
Jano, nemáte pravdu, nárok na odpočet při změně režimu se týká pouze obchodního majetku a ten je definován v §78 odst.2 a jedná se o majetek s vyšší vstupní cenou, než 40000, tudíž HIM. Já jsem na to informovala na FÚ v době, kdy jsem to také účtovala a tam mi toto potvrdili. Drobný majetek nelze.
Obchodní majetek jako takový je přece definovaný úplně jinde.... Ta definice v § 78/2 je opravdu jen o změně nároku na odpočet v důsledku změny užití. Tam drobný majetek zahrnutý není.
Drobný majetek při změně režimu uplatňuji vždy, pokud nějaký je. Máte pravdu v tom, že do toho FÚ šťourá, ale pokud evidence je v pořádku, majetek existuje a byl zakoupený do roka předem nemají žádný důvod ho neuznat. Nikdy mi žádný nevyřadili. Jana F.
Tomu prostě nevěřím.
Zcela jistě víte, že drobný majetek vydaný do užívání není součástí
zásob. V §74 odst.4 je určeno, z jaké ceny lze odpočet uplatnit. Drobný majetek v užívání tam nevidím.
Zřejmě vycházíte z článku ing. Bendy ve FDÚB ing.Poláka I./2005.To je ovšem pouze názor ing. Bendy nikoliv zákon.
První, po čem financové jdou, jsou případné odpočty z DKP vydaných do užívání. Ty nemilosrdně ( a v souladu se zákonem) vyřazují. Takže váš FÚ, který tyto odpočty v hojném počtu uznává, bude zřejmě na jiné planetě.
>Přesně tak, naprosto souhlasím , drobný majetek
>zkrátka není dle zákona obchodním majetkem.
To jste vyčetla kde :-)))?
V ZDPH je definice obchodního majetku v §4/3/c. Vás asi pořád plete ten §78/2 - ale to je vymezení jen majetku, u kterého dojde ke změně použití. Jana F.
Původní dotaz zněl sice jen na materiál, ale když tazatelka upřesnila, že se jedná o drobný hmotný majetek, je potřeba říci, že odpočet u této kategorie zákon neřeší. A na rozdíl od účetnictví neřeší ani způsob evidence drobného HM v DE. Přikláním se k názoru, že pokud tazatelka má drobný majetek v Pohodě skutečně položkově evidovaný a splňuje další podmínky uplatnění DPH při změně režimu, že by nárok na odpočet před FÚ obhájila.
Tak a je to :-)))
Mimochodem má to i druhou stranu mince - při ukončení není z formulace §78/10 zdaleka jisté, že se z drobného majetku neodvádí DPH - z evidovaného, nebo který měl být evidován.
Takže asi jak kdo obhájí a co si kdo troufne. Já při současné vlně nově přihlašovaných drobný majetek rozhodně uplatňuji. Nehodlám klienty poškozovat, když zákon jasně neříká, že z drobného majetku to nelze. Jana F.
Ještě mi svědomí nedá nenapsat sem dodatek - dnes jsem to hledala na internetu i jinde a snažila se o tom dozvědět co nejvíc. Jsou opravdu dva různé názory na uplatnění DPH u drobného majetku při změně režimu. Takže své rezolutní tvrzení trochu poopravuji - opatrně a co si člověk troufne obhájit. Psát sem podrobněji nemám jednak čas a jednak se přiznám, že mi nějaké otázky stále nejsou jasné. Jen dva zajímavé odkazy:
http://www.ucto2000.cz/UCTOINFO/pk0520.htm
http://www.ployer.cz/dotaz.php?id_dotazu=75
Uvítám, pokud někdo něco přidáte. Jana F.
>>>>Původní dotaz zněl sice jen na materiál, ale když
>>>>tazatelka upřesnila, že se jedná o drobný hmotný
>>>>majetek,
>>>>je potřeba říci, že odpočet u této kategorie zákon
>>>>neřeší. A na rozdíl od účetnictví neřeší ani způsob
>>>>evidence drobného HM v DE. Přikláním se k názoru, že
>>>>pokud
>>>>tazatelka má drobný majetek v Pohodě skutečně
>>>>položkově evidovaný a splňuje další podmínky
>>>>uplatnění
>>>>DPH při
>>>>změně režimu, že by nárok na odpočet před FÚ
>>>>obhájila.
>>>************
>>>Neobhájila. Čerstvá zkušenost, prohnáno i přes FŘ.
>>***********
>>Tak a je to :-)))
>>Mimochodem má to i druhou stranu mince - při ukončení
>>není z formulace §78/10 zdaleka jisté, že se z
>>drobného majetku neodvádí DPH - z evidovaného, nebo
>>který měl
>>být evidován.
>>Takže asi jak kdo obhájí a co si kdo troufne. Já při
>>současné vlně nově přihlašovaných drobný majetek
>>rozhodně uplatňuji. Nehodlám klienty poškozovat, když
>>zákon
>>jasně neříká, že z drobného majetku to nelze. Jana
>>F.
>>****************
>Ještě mi svědomí nedá nenapsat sem dodatek - dnes jsem
>to hledala na internetu i jinde a snažila se o tom
>dozvědět co nejvíc. Jsou opravdu dva různé názory na
>uplatnění DPH u drobného majetku při změně režimu. Takže
>své rezolutní tvrzení trochu poopravuji - opatrně a co
>si člověk troufne obhájit. Psát sem podrobněji nemám
>jednak čas a jednak se přiznám, že mi nějaké otázky
>stále nejsou jasné. Jen dva zajímavé odkazy:
>http://www.ucto2000.cz/UCTOINFO/pk0520.htm
>http://www.ployer.cz/dotaz.php?id_dotazu=75
>Uvítám, pokud někdo něco přidáte. Jana F.
Dnes jsem byla ještě za paní účetní. Ta mi říkala, že ani zvláštní režim nemusím používat, když jsem to koupila s úmyslem k podnikání. I když jsme prý nakoupili DHIM o 14 dní dřív, než jsme začali podnikat, nemám uplatňovat změnu režimu. Prý to docela dobře před Fú obhájím. LENKA
>******************
a já myslím, že ne. jedině u drobného majetku, který ještě nebyl zařazen do užívání a tudíž byl ke dni registrace nepoužíván, evidován jako zásoby:-)(ale to jsme zase fujtajbl u skladové evidence)
protože problém se týká dph, řídil bych se tím, co o změně režimu říká zákon o dph, a ne tím, co kdysi v roce 2005 prohlásil ing. Benda.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 4. 2007 14:20
Prosím Vás ještě o malou radu,
nakoupila jsem materiál ještě před tím, než jsem se stala plátcem DPH. To zn. že musím v daňovém přiznání uplatnit změnu režimu. (řádek 370).Dá se to nějak nastavit v POHODĚ.
Jedná se o celý první kvartál. Nakoupený materiál byl v měsíci březnu a plátcem DPH jsem se stala až 27.3.2007. Po tomto datu už nebyl žádný nákup uskutečněný. Takže celá částka DPH by měla být statu změny režimu. chápu-li to správně.
Jste moc hodný, díky předem za radu.
LENKA