Re: Průměrný výdělek a svátky
Při měsíční mzdě, pokud svátek připadne na pracovní den obdrží zaměstnanec mzdu jako by pracoval a proto se i tento den bere jako odpracovaný. Při měsíční mzdě máte vždy i stejný plat, ať je 20, 21, 22 nebo 23 pracovních dnů včetně svátků. Buďte bez obav, účetní firma vám to počítá správně.
>>>>>Pro náhradu mzdy za dovolenou se používá průměrný
>>>>>výdělek z hrube mzdy za predchozi ctvtleti a
>>>>>odpracovane
>>>>>dny (hodiny). Účetní firma nám do odpracovanych dnů
>>>>>počítá i svátky (např. prosinec - je jich tam hodne).
>>>>>Je
>>>>>to správně?
>>>>
>>>>Máte měsíční nebo hodinovou mzdu??
>>>
>>>Jsem administrativní pracovník a mám měsíční mzdu.
>>
>>Při měsíční mzdě, pokud svátek připadne na pracovní
>>den obdrží zaměstnanec mzdu jako by pracoval a proto
>>se
>>i tento den bere jako odpracovaný. Při měsíční mzdě
>>máte vždy i stejný plat, ať je 20, 21, 22 nebo 23
>>pracovních dnů včetně svátků. Buďte bez obav, účetní
>>firma
>>vám to počítá správně.
>---
>1. Svátek se posuzuje jako odpracovaná doba.
>2. Pro účely výpočtu průměrného výdělku se avátek
>neposuzuje jako odpracovaná doba.
>Takže jestli to dělá účetní firma dobře nebo ne -
>nevím.
Při výpočtu průměrného hodinového výdělku člověka, který je odměňován měsíční mzdou se postupuje takto:
Sečtou se hrubé mzdy v předešlém kal. čtvrtletí, od nich se odečtou všechny hrubé částky, které představují náhradu mzdy (dovolená, náhrada za lékaře...). Pak se sečtou skutečně odpracované hodiny a hodiny svátků, které byly ve dnech, kdy by ten člověk normálně pracoval (ale pro svátek nepracoval). Kč : hod = průměrná hodinová mzda.
>---
---
Jestli se vylučují nebo ne je věc názoru, je v nich ale napsáno viz příklad:
Duben má 20 pracovních dní a 1 svátek. U měs. mzdy mám při 8-hodinovém úvazku 160 hodin + 8 hodin svátek. Odpracovaná doba je 168. Pro účely průměrného výdělku použiji 160.
Toto je velmi důležitá elementární věc a měli bychom se na ni shodnout. I když to, že se shodneme neznamená, že je to správně :-)) Pokud mám měsíční mzdu, tak když je svátek a já nepracuji, tak dostanu měsíční mzdu v běžné výši, že? A celá má charakter mzdy a ne náhrady mzdy, že? Takže za ten svátek jsem nedostal náhradu mzdy ale část mzdy, čili § 353/2 tento svátek chápe jako odpracovanou dobu. A to že se se pro výpočet průměrného výdělku nepoužije nějaký jiný paragraf je vcelku jedno. § 348 říká, že nepoužije pro výpočet průměrného výdělku a ne že u průměrného výdělku to bude naopak. 348/2 tam je třeba proto abyste mu tam nezapočítal dovolenou. Co vy na to? :-)
Podívejte, na počátku roku tady proběhlo několik diskuzí o tom, zda se podle nového zákoníku má platit u člověka, odměňovaného měsíční mzdou, svátek zvlášť nebo zda to bude jako dříve, že náležela měsíční mzda stále stejná, ať už svátek je nebo není. Já jsem zastávala a stále zastávám názor, že je to jako dříve, tzn. že když má měsíc 20 dní a svátek není, náleží např. 20000 Kč. Když má měsíc 20 dní plus 1 svátek, zase náleží 20000 Kč. A v takovém případě se průměr počítá s použitím všech hodin, tzn. i těch svátečních, protože za ten svátek Vám nebyla vyplacena náhrada mzdy. Za ten svátek se pouze mzda nekrátila, proto nemohou být vyňaty ani ty hodiny. Pokud by byla za ten svátek zaplacena náhrada mzdy (jako je tomu u člověka odměňovaného jinou než měsíční mzdou), pak se tyto hodiny nezapočítají. §353 hovoří o zjišťování průměrného výdělku. v odst. 1 se říká, že průměrný výdělek se zjistí z hrubé mzdy nebo platu v rozhodném období a z odpracované doby. V odst. 2 se pak říká, že za odpracovanou se považuje doba, za kterou přísluší mzda nebo plat. A u měsíční mzdy přísluší mzda i za den svátku (prostě se za ten den mzda nekrátí). Já už nevím, jak to mám jinak vysvětlit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 4. 2007 6:12
Pro náhradu mzdy za dovolenou se používá průměrný výdělek z hrube mzdy za predchozi ctvtleti a odpracovane dny (hodiny). Účetní firma nám do odpracovanych dnů počítá i svátky (např. prosinec - je jich tam hodne). Je to správně?