Re: Dohoda o prov.práce
Vždy se sepisují smlouvy (i na DoPP)tak, že odměna (mzda) je uvedena v HRUBÉM (nikdy v čistém). Musíte zjistit, zda má již nějakého zaměstnavatele, zda u něho má podepsané daňové prohlášení. Pokud u Vás nebude mít podepsané daň.prohlášení, pak musíte spočítat v hrubém Kč, zdaníte 15% = srážková daň, kterou odvedete na FÚ. Abyste dosáhla kolem 80 Kč čisté/hod. , potom musíte zaplatit při nepodepsaném daň.prohl. kolem 95 Kč hrubého/hod. Pokud podepíše daň.prohlášení, tak bude mít odpočet na poplatníka ( mimo SD). To musíte spočítat sama hrubou mzdu a daněn by byl dle tabulek, (ale žádnou daň by z této mzdy nezaplatil - pokud se ovšem netýká o starobního důchodce).
Z dohody o provedení práce se neodvádí SP ani ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 4. 2007 17:42
Dobrý den,prosím o radu.Nikdy jsem se ještě nesetkala s uzavíráním dohody,můžete mi poradit,jak toto celé provést?Formulář o prov práce mám,ale jak to celé zpracovat?Brigádník,který nemá ŽL,má slíbeno 80,-čistého/h.Odpracuje cca 20h.Sepíši smlouvu,ale já nevím,jaké se kde objeví částky a jak bude vypadat a kam zaúčtuji výd.doklad?Opravdu nemám tušení,prosím o výklad pro totálního neznalce.Moc děkuji.