SVJ

• (neregistrovaný)

16. 4. 2007 18:09

Já se asi picnu. Napsal mi jeden z majitelů , že bych měla propočítat spotřebu el. společné prostory podle umístění bytu. Ti v přízemí by měli platit míň:-O

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 4. 2007 18:24

Zuzik (neregistrovaný)

Re: SVJ
      To jako, že čím výš jdu, tím víc elektriky spotřebuju na schodišti ?
      Tak je to magor. Zuzik

• 16. 4. 2007 18:32

graver (neregistrovaný)

Na údržbě společných prostor se podílí spoluvlastníci dle velikosti svého podílu, pokud jste se nedohodli jinak. Zvláštní dohoda je obvyklá např. u výtahů, kde jde o významné částky, ale tohle by asi vlastník nevysoudil, takže bych se s tím netrápil. Snad mě někdo opraví.

• 16. 4. 2007 21:25

Pavel (neregistrovaný)

Neopravím, jen uvedu § 13/1 ZoVB. Trochu je problém s výkladem slova "dohodnuto". Část tvrdí, že je to 100 % všech, JUDr. Pražák v publikaci SVJpraktická příručka, LINDE 2006, uvádí, že je to prostá většina přítomných.

O SVJ je více informací na
      www.spolecenství.okinfo.cz
      www.zk.webzdarma.cz

Hezký večer!

P.S.
      Nepožadoval na Vás ten propočet 1.4.? To bych chápal, jinak je to asi spíš kauza pro psychiatra. :-))

• 16. 4. 2007 21:35

jk (neregistrovaný)

>>>Já se asi picnu. Napsal mi jeden z majitelů , že bych
      >>>měla propočítat spotřebu el. společné prostory podle
      >>>umístění bytu. Ti v přízemí by měli platit míň:-O
      >>Na údržbě společných prostor se podílí spoluvlastníci
      >>dle velikosti svého podílu, pokud jste se nedohodli
      >>jinak. Zvláštní dohoda je obvyklá např. u výtahů, kde
      >>jde o významné částky, ale tohle by asi vlastník
      >>nevysoudil, takže bych se s tím netrápil. Snad mě
      >>někdo
      >>opraví.
      >
      >Neopravím, jen uvedu § 13/1 ZoVB. Trochu je problém s
      >výkladem slova "dohodnuto". Část tvrdí, že je to 100 %
      >všech, JUDr. Pražák v publikaci SVJpraktická příručka,
      >LINDE 2006, uvádí, že je to prostá většina
      >přítomných.
      >
      >O SVJ je více informací na
      >www.spolecenství.okinfo.cz
      >www.zk.webzdarma.cz
      >
      >Hezký večer!
      >
      >P.S.
      >Nepožadoval na Vás ten propočet 1.4.? To bych chápal,
      >jinak je to asi spíš kauza pro psychiatra. :-))
      Dotaz byl 13.4.07 16:11:09 Požádal o možnost revize účetnictví a pozvala jsem ho aby nahlédl ve středu 9.30. To asi nemá nárok, ale já mu ty podklady dám na stůl a půjdu vařit. Je to magor. Připravím si pepřák a možná budu v novinách, jak budu mít ty nože při ruce??

>
      >

• 16. 4. 2007 22:04

Pavel (neregistrovaný)

Neštěstí nechodí po horách ale po lidech. :-))

Pokud nejste z výboru ale jen účtujete, máte souhlas výboru, že to magorovi můžete ukázat? Klientem je přece SVJ, zastoupené výborem, a ne magor.

Pokuste se s ním věcně jednat, kolik asi činí elektřina z celkových nákladů na dům a že ten jeho, jistě dobrý nápad, by museli odsouhlasit ostatní /pro tento případ směle argumentujte, že DOHODA je 100% všech a to že neprojde/. A i kdyby to prošlo, jako že ty z nejvyšších pater budou proti, že odhadem je to tak malá částka, že by se to nevyplatilo.

Nevím jak jste vysoký dům, ale pro větší počet poschodí se vyplatí mít patra na samostatné vypínače a ne aby se rozsvítil celý dům a zbytečně svítil než někdo vyjede do posledního patra. To mu můžete nabídnout jako náhradní řešení.

Hezký večer!

• 16. 4. 2007 22:44

jk (neregistrovaný)

>
      >>>Neopravím, jen uvedu § 13/1 ZoVB. Trochu je problém s
      >>>výkladem slova "dohodnuto". Část tvrdí, že je to 100
      >>>%
      >>>všech, JUDr. Pražák v publikaci SVJpraktická
      >>>příručka,
      >>>LINDE 2006, uvádí, že je to prostá většina
      >>>přítomných.
      >>>
      >>>O SVJ je více informací na
      >>>www.spolecenství.okinfo.cz
      >>>www.zk.webzdarma.cz
      >>>
      >>>Hezký večer!
      >>>
      >>>P.S.
      >>>Nepožadoval na Vás ten propočet 1.4.? To bych chápal,
      >>>jinak je to asi spíš kauza pro psychiatra. :-))
      >>***********
      >>Dotaz byl 13.4.07 16:11:09 Požádal o možnost revize
      >>účetnictví a pozvala jsem ho aby nahlédl ve středu
      >>9.30.
      >>To asi nemá nárok, ale já mu ty podklady dám na stůl
      >>a
      >>půjdu vařit. Je to magor. Připravím si pepřák a možná
      >>budu v novinách, jak budu mít ty nože při ruce??
      >
      >Neštěstí nechodí po horách ale po lidech. :-))
      >
      >Pokud nejste z výboru ale jen účtujete, máte souhlas
      >výboru, že to magorovi můžete ukázat? Klientem je přece
      >SVJ, zastoupené výborem, a ne magor.

Jsem jen účetní, výbor po telefonu souhlasí,chtějí mít pokoj.
      >
      >Pokuste se s ním věcně jednat, kolik asi činí
      >elektřina z celkových nákladů na dům a že ten jeho, jistě
      >dobrý nápad, by museli odsouhlasit ostatní /pro tento
      >případ směle argumentujte, že DOHODA je 100% všech a to že
      >neprojde/. A i kdyby to prošlo, jako že ty z
      >nejvyšších pater budou proti, že odhadem je to tak malá částka,
      >že by se to nevyplatilo.

Děkuji. Dobrá porada
      >
      >Nevím jak jste vysoký dům, ale pro větší počet
      >poschodí se vyplatí mít patra na samostatné vypínače a ne aby
      >se rozsvítil celý dům a zbytečně svítil než někdo
      >vyjede do posledního patra. To mu můžete nabídnout jako
      >náhradní řešení
      .
      TŘI POSCHODÍ!!
      Děkuji a doufám, že budu nad věcí. jk
      >
      >Hezký večer!Přeji i já!
      >

• 17. 4. 2007 8:22

graver (neregistrovaný)

S tím magorem bych byl opatrný - může existovat pár rozumných důvodů. Např. v našem SVJ rozúčtováváme spol. elektřinu podle počtu osob, což má logiku, pokud se všichni chovají stejně. Pokud si parta studentů, kteří jsou tam v nájmu, uspořádá 2x týdně mejdan na chodbě, k panu podnikateli chodí klienti jak na pouť apod., umíte si představit, jak to vypadá. Pouhou změnou na rozúčtování podle jednotek/plochy bych ušetřil několik stovek ročně a to jsme miniSVJ o 6 jednotkách.

• 17. 4. 2007 10:04

David (neregistrovaný)

Zdravím. My to taky rozúčtováváme podle počtu bydlících osob v bytě. Což je velmi neurčitý pojem. Moje dvě děti platí od narození za osvícení spol. prostor, celá rodina jsem však hlášeni jinde k trv. pobytu. Bydlíme v přízemí výtah neplatíme. Někdo je přes léto na chatě, někdo má o víkendu spoustu návštěv. Nevím zda bude na tento problém spravedlivé řešení pro všechny.

• 17. 4. 2007 10:16

jk (neregistrovaný)

Máte pravdu, ale výsledek taky žádný. Můžete si odsouhlasit jak to chcete a je to stejně špatně.Ten majitel na schůze nechodí, výboru píše svoje připomínky a žádá písemné odpovědi a já musím číst jeho maily. Já to přece spočítám jak se dohodnou, ale oni se vždy dohodnou proti němu, všech 14 ostatních.Vypočítal si sám kolik kdo má platit nevím jak k té částce došel a nemůžu mu vysvětlit, že když mají platit 600,- že konečná částka musí dělat 15x 600 i když každý platí podle velikosti bytu. Jemu tam lítá skoro 500,- Kč a tvrdí, že ty lidi JÁ okrádám když platí podle něho víc.A on samozřejmě platí podle svého výpočtu, už dluží do FO 1350,- Kč No tak co Vám mám k tomu říct. Je to magor.

• 17. 4. 2007 11:48

Zuzik (neregistrovaný)

Jakýkoliv zvolený způsob rozúčtování musí vyhovovat všem zúčastněným a musí být stanoven dopředu a měla by z něj vycházet i výše záloh. Ale stejně nikdy nebude úplně spravedlivý. Jestli ušetřím změnou já, tak zase někdo zaplatí víc a zase bude někdo nespokojený.
      Je jasné, že když je výtah až od 3.patra, tak ti co bydlí v prvních dvou se na něm podílet nebudou. Chci tím říct, že něco se dá určit přesně a něco ne. Elektrika ve spol.prostorách se celkem běžně rozúčtovává podle počtu členů domácnosti a taky se mi to moc nepozdává, ale co už s tím naděláme.
      Už jsem se setkala i s tím, že spoluvlastníci se rozhádali proto, že se bude opravovat střechy a oni přece bydlí v přízemí, tak proč by to mělo být placeno i z jejich příspěvků na správu domu.
      Já osobně bych se ovšem nenechala zatáhnout do ničeho, co by nebylo odsouhlaseno dle stanov SVJ. Nehledě k tomu, že i pan předseda může být SVJ odvolán. Zuzik

• 17. 4. 2007 23:11

Květa (neregistrovaný)

Ono je to opravdu těžké určit, jak nejlépe provést rozúčtování společných prostor a výtahu. U nás je 23 bytových jednotek a v průměru 2 osoby na byt. V některém bytě jsou osoby nahlášeny a nebydlí tam, v opačném případě zase bydlí ale nejsou přihlášeni. My jsme to vyřešili tak, že zálohově platí každý byt stejně, např. elektřinu společných prostor 15 Kč a výtah 45 Kč, což mi při vyúčtování pokrývá zhruba náklad. Já to mám alespoň jednoduché s účtováním a nemusím stále sledovat pohyb lidí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).