Odměny funkcionářů bytového družstva

• (neregistrovaný)

17. 4. 2007 9:53

Dobrý den, prosím o radu:

na shromáždění delegátů, který je naším nejvyšším orgánem, bychom chtěli odsouhlasit odměnu ve výši do 300,-- Kč pro jednotlivé delegáty, kteří se zúčastní seminářů, projednají materiály určené pro shromáždění delegátů a účastní se shromáždění delegátů od jeho zahájení po závěr. Delegát je definován ve stanovách družstva a jedná se o člena družstva, který vykonává činnost ve výboru samosprávy domu mimo pracovněprávní vztah. Jde o odměnu předem určenou nebo neurčenou, když je stanovena jen maximální hranice? Je možné tuto odměnu brát jako zaměstnání malého rozsahu, nebo tato odměna bude podléhat sociálnímu pojištění?
    Dále chceme stanovit odměny pro pomocné komise představenstva, které pro jednání orgánů družstva připravují materiály, jejich změny a podobně. Těm bychom chtěli stanovit odměnu ve výši do 150,-- Kč/hod., a to i za každou započatou hodinu. Jednotliví členové neví předem kolik jim předseda za hodinu práce stanoví, je stanovena jen maximální výše odměny. Jde o odměnu, která není předem určena anebo podléhá takováto odměna sociálnímu pojištění?
    Děkuji Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 4. 2007 11:00

Mája (neregistrovaný)

Re: Odměny funkcionářů bytového družstv
      Dle vyhlášky č. 168/1979 Sb. v platném znění se za příjem družstva nepovažuje odměna z výkonu činnosti v orgánu družstva, jejíž výše nebyla předem určena. Tímto ustanovením se stalo nemocenské pojištění členů družstev z práce v orgánu družstva pojištěním dobrovolným. V případě, že je výše odměny předem určena, tak se odvody odvádí. My máme ve stanovách, že členové družstva budou odměňování vždy na konci roku a výše odměny bude záviset na zisku družstva,...- v tomto případě odvádět nemusím, informovala jsem se na SOC a ZP. Ale v případě, že mzdová účetní bude dostávat měsíčně např. vnitřní sdělení, ať proplatí tomu a tomu členovi takovou odměnu, SOC a ZP se odvádí. Kontaktovala jsem i Svaz bytových družstev, kde mi ochotně poradili.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).