Práce pro finskou firmu

• (neregistrovaný)

17. 4. 2007 10:03

Dobrý den. Moc prosím o radu. 1-4/2007 jsem zaměstnán na HPP v ČR. Od května mám pracovat pro finskou firmu v Íránu. Nebude se ale jednat o zaměstnanecký poměr, ale o jakýsi kontrakt. Jak tyto příjmy zdaňovat? Řekli mi, že je budu danit v ČR. Děkuji za každý názor Martin.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 4. 2007 21:55

Ivča (neregistrovaný)

Re: Práce pro finskou firmu
      Tak jelikož se nikdo nemá (myslím, že už podruhé?) k odpovědi, tak to zkusím já, třeba někoho vyburcuju, kdo mě doplní nebo opraví.
      Nejdřív musíte zjistit, kde jste daňový rezident. Rezidenství určuje smlouva o zamezení dvojího zdanění popř. zákon o dani z příjmů. Já myslím, že Vás by měla zajímat smlouva s Íránem. Ta ale asi neexistuje (viz http://business.center.cz/business/finance/dane/smlouvy_dvoji_zdaneni.aspx), takže se musíte řídit zákonem o dani z příjmů tj. pokud jste tu byl více než 183 dnů. Pokud nebyl, jste daňový nerezident a máte zde povinnost zdanit příjmy jen ty, které plynuly z ČR. Ostatní daníte v zemi, kde jste rezidentem, tj. zřejmě v tom Íránu.
      Ale je to jen můj názor, jsem nakloněna k diskuzi.

• 18. 4. 2007 17:39

M. (neregistrovaný)

Děkuji moc...za každý názor jsem vděčný. Úřady mi tu moc neporadily. Měl bych být spíš daňovým rezidentem u nás. A pak to mám zdaňovat jako příjmy ze zahraničí? Nevadí, že na tu činnost nemám živnostenský list? Kvůli práci v Íránu ho nepotřebuji.... Jinak mám 2 ŽL, ale na jinou činnost....

• 18. 4. 2007 22:33

Ivča (neregistrovaný)

Z čeho usuzujete, že budete daňovým rezidentem u nás? V tom Íránu budete jen chvíli? Protože pokud by to bylo tak, že tady jste 1-4/07 a zbytek roku tam, tak mi vychází, že jste tady daňový nerezident.
      Pokud byste ale tady byl rezident, tak musíte zde zdanit veškeré příjmy. Pokud není potřeba ŽL, tak je to jedno pro daň z příjmů.
      Jinak jsem si ověřila, že skutečně Vás bude zajímat smlouva s Íránem, nikoliv s Finskem, protože pro určení zdroje není důležité, kdo příjmy vyplácí (tj. finská firma), ale kde je činnost vykonávána (Írán). To platí pro všechny příjmy kromě nájmu (tam platí to, kde je majetek umístěn).
      Ale smlouva s Íránem neexistuje, pak se zaplacená daň promítne ve snížení základu daně. Dál ale není jasné, zda budete platit daně nebo ne. Jelikož to nebude HPP, tak zřejmě asi nebudete během roku v Íránu platit nic a zaplatíte až v daňovém přiznání. Pokud to tak není, tak mě opravte.
      Takže pokud to bude tak, že budete platit až na základě daň. přiznání v Íránu, tak dochází k ročnímu posunu, takže daň zaplacená v zahraničí z příjmů plynoucí v roce 2007 sníží základ daně až roku 2008.

• 19. 4. 2007 14:01

M. (neregistrovaný)

Nebudu tam déle jak půl roku, právě kvůli daním. Ta firma to tak určila. Takže bych měl veškeré příjmy danit tady, podle toho co píšete...jsem z toho všeho jelen, abych pravdu řekl....:-))) ale vám moc a moc děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).