Re: DPH - krácení
Mockrát děkuji paní Zdenko! Takže veškeré náklady (opravy, odpisy,
materiál, pohonné hmoty?) ročně a DPH čtvrtletně. Ale stejně mi připadá trochu divně, když v nějakém čtvrtletí pokrátím DPH v poměru k ujetým soukromým km např. u servisu auta. Vždyť ten servis se nedělá za dané čtvrtletí, ale třeba 1x za rok.
Čtvrtletně krátím jen PHM a to z hlediska DPH i výdajů na podnikání. Tam znám poměr soukromých a služebních jízd.
Co se týká krácení ostatních výdajů, u kterých byla uplatněna DPH na vstupu, ale které lze zhodnotit až na konci roku, tak tam je možné vystavit doklad o použití.
Na konci roku. Čtvrtletí mám vyřízené tím, že příslušnou část výdajů na PHM a k nim příslušející DPH rovnou vyženu do nedaňových výdajů. Lze ale postupovat také tak, že po celé čtvrtletí evidujete všechny paragony za PHM daňově a veškerou DPH na vstup. Pak zjistíte poměr služebních a soukromých jízd a vystavíte doklad o použití. Jeho zaevidováním (předpokládám, že vedete DE) budete mít soukromé cesty v příjmech a k nim příslušející DPH na výstupu. Tento způsob ale nepoužívám, připadá mi zbytečně komplikovaný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 4. 2007 11:29
Stále si nejsem jistá,jak přesně postupovat u uplatňování DPH u auta, které je vloženo v majetku, ale FO ho používá i na soukromé jízdy.
Musím nárok na odpočet DPH krátit čtvrtletně nebo stačí až na konci roku? Děkuji