Sdružení přechod na podvojné účetnictví

• (neregistrovaný)

17. 4. 2007 15:07

Dobrý den,
    sdružení 2 FO, dosud vedli DE, tzn. na konci roku jsem vždy jen uzavřela a do DP uvedla půlky příjmů a výdajů. Od 2007 vedeme PÚ, najdu prosím někde způsob, jak vypořádat konec roku v PÚ ?
    Mám problém i s navedením poč. stavů r. 2007 - účto vede určený účastník, máme navést stavy majetku,pokladny závazků, pohl atd. v částkách za celé sdružení ? na konci roku jim to pak nějak přeúčtovávat, aby měl každý e své rozvaze půlku?
    předem děkuji za cenné rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 4. 2007 16:12

Irena (neregistrovaný)

Re: sdružení přechod na podvojné účetnic
      Daňově zaúčtujete nezaplacené pohledávky do výnosů, rovněž tak zásoby , tam je ale možnost rozdělit do 9 následujících roků, závazky do nákladů,
      vše se účtuje proti účtu 491 - Individuální podnikatel.
      Počáteční stavy budou z převodového můstku z DE, povedete jedno účetnictví tak jako předtím DE a po ukončení roku se dává polovina hospodářského výsledku
      /nikoliv polovina výnosů a polovina nákladů/ do přiznání do ř.104 Přílohy č.1. Žádnou rozvahu ani výsledovku nerozdělujete. Přikládám ji vždy za celé Sdružení každému účastníkovi SDRUŽENÍ. To je jen tak ve zkratce.

• 18. 4. 2007 8:16

lenkaK. (neregistrovaný)

Re: sdružení přechod na podvojné účetnic
      děkuji
      ještě otázečka - pověřený účastník dosud neměl jiné aktivity, takže jsme vedli jednu DE. Od letoška však je členem dalšího sdružení ( to vede někdo jiný a proto též musíme přejít na PÚ ). Bude i nadále stačit vést jedno účetnictví,nebo mám zřizovat 2 účetnictví - jedno "za sdružení" a jedno jeho osobní ? Díky moc , zatím tápu :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).