Re: ÚČTOVÁNÍ A VYÚČTOVÁNÍ ZÁLOH V DE
Jedná se o tzv. souhrnný daňový doklad (SDD) podle § 26 ZDPH. I v DE "účtujete" pokladnu podle skutečného výdeje peněz, tedy když platíte dílčí dodáky, účtujete o výdeji peněz jako o platbě záloh, případně částečných úhradách. Na základě toho SDD pak upravíte ty dílčí platby tak, aby vám seděla částka za zboží bez DPH jako daňový výdaj a částka na DPH jako nedaňový (platba DPH). DPH samozřejmě stanovíte na základě daňových dokladů bez ohledu na jejich zaplacení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 4. 2007 21:41
Dobrý večer,
mám dotaz. Dodavatel zboží mi každý den dodává na prodejnu pečivo. K dodávce vystaví dodací list (pouze dodací list - nikoliv
s přídavkem daŇový doklad, ale chce platbu v hotovosti .
Na dodacím listu je uvedeno datum zdanitelného plnění den předcházející dodávce a je tam i údaj o platbě v hotovosti.
Vždy po 10. dnech vystaví dodavatel fakturu, ve kterém sečte
všechny dodací listy za období , uvede datum zdanitelného plnění
jako poslední den dodávky v období, uvede i rekapitulaci DPH, faktura je však vystavená na částku 0.00 Kč.
Nevím, jak to v DE zaúčtovat. Podle dodacího listu přeci nemůžu účtovat v pokladně a už vůbec ne DPH.
Děkuji a jsem s pozdravem REnata