Re: Zápočtový list malé organizace
Pokud se zamc. hlásí po ukončení PP na ÚP, počkám na výplatu za měsíc, ve kterém odešel, abych mohla vypsat čistý příjem. Jeden list založím firmě a druhý předám zaměstnanci. Na OSSZ neposílám, nikdo si zatím nestěžoval, protože předávám i list, který vystavuje OSSZ, tam je neschopnost uvedena a potvrzena.
Re: Zápočtový list malé organizace
Na potvrzení o zaměstnání už se průměrný výdělek neuvádí. Ten se uvádí na zvláštní list a pouze na vyžádání. Zápočet promaroděných dní potvrzuje ten, kdo dávky vyplácí - tedy buď velká organizace nebo sociálka. Pokud jde o malou organizaci a nem. dávky vyplácí sociálka, pak v den skončení zaměstnání předám zaměstnanci Potvrzení o zaměstnání, na kterém uvedu, že dny nemocí budou potvrzeny na příloze, která se přikládá k potvrzení o zaměstnání. Takže jeden originál potvrzení o zaměstnání dám zaměstnanci (protože jsem povinna ho předat při skončení) a s druhým originálem pak jdu při odhlašování na sociálku, kde do něj dají razítko a vyjedou list s potvrzenými promaroděnými dny. Já už mu pak zašlu jen toto potvrzení o promaroděných dnech.
Re: Zápočtový list -pani Jiřko
Dekuji vam za radu pani Jirko. Od teto chvili tedy nebudu na potvrzeni o zam. vyplnovat nemoci a napisi,ze budou v priloze,ktere pak potvrzene od OSSZ zaslu zamestnanci. Myslite ze by mohlo nejake instituci vadit,jak jsem do delala dotedt? Tj. ze jsem zamestnanci davala zapoctak,kde byly vyplneny i dny nemoci-nepotvrzene od OSSZ. Ten stejny zapoctak jsem poslala na OSSZ a potvrzeny pak zase dala zamestnanci.
Já myslím, že to vůbec nevadí, akorát zaměstnanec by neměl mít dva originály zápočťáku. Ale v současné době už je i to jedno, protože už neexistuje hlavní a vedlejší pracovní poměr, on může mít (teoreticky) třeba 3 poměry po 8 hodinách, takže se může stát, že když někde pracoval od 6 do půl 3 a pak nastupuje jinam od 4, přičemž neukončí ten první prac. poměr, tak vůbec žádný zápočťák tomu druhému zaměstnavateli předkládat nebude. Problém možná bude v tom, že některé sociálky stále potvrzují promaroděné dny na potvrzení o zaměstnání a nevyjíždí zvláštní potvrzení. Což ale budou muset změnit, protože potvrzení o zaměstnání (které vystavuje zaměstnavatel) a potvrzení o promaroděných dnech (které vystavuje ten, kdo dávky vyplácí) jsou dvě potvrzení a sociálka potvrzení o zaměstnání vůbec nemusí vidět (i když na tom stále trvají).
No dříve totiž mohl být jen jeden hlavní prac. poměr (na max. 8 hodin čistého pracovního času) a další již mohly být jen vedlejší a to pouze na kratší úvazek. A pro vedlejší PP platila jiná pravidla - nenáleželo odstupné. Zápočťák se předával u toho hlavního. Teoreticky - kdyby měl 2 originály, mohl nastoupil u dvou zaměstnavatelů na hlavní prac. poměr. Nebo teď mě napadá jiný případ, kdy by mohl být ještě teď zápočťák zneužit - žena má nárok na mateřské dávky, jestliže splní podmínku 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před porodem. Tytéž dny se ale mohou započíst pouze jednou. Kdyby ona měla krátce 2 zaměstnavatele, třeba i na kratší úvazek, a u obou předložila tentýž předešlý zápočťák, započítaly by jí účetní nezávisle na sobě tytéž dny pojištění z toho předešlého zaměstnání, přičemž by v jednom zaměstnání přičtený být neměly. Ona by tedy neoprávněně pobírala dvojí mateřskou dávku. Je ale pravda, že za to by účetní nemohla, kdyby se na to přišlo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 4. 2007 9:14
Prosim mzdove ucetni male organizace, jak resite zapoctovy list odchazejiciho zamestnance?
1.Ja ke dni odchodu vystavim zapoctovy list,kde uvedu i dobu pracovni neschopnosti a predam zamestnanci.
2. poslu zapoctovy list na OSSZ a az mi prijde potvrzeny,tak potvrzeny zapoctovy list taky predam zamestnanci - tj. zamestnanec ma 2 zapoctove listy (jeden ke dni odchodu a druhy potvrzeny od OSSZ)
3.do slozky zamestnance zalozim oba zapoctove listy
Je tento postup mozny? Nebo jak situaci resite vy?