Re: Výdaje % a silniční daň
Platit musíte všechno, ale do výdajů si dáte jen SP a ZP a pak to % výdajů
Dobrý den, nevidím žádnou logiku, proč by měl platit sil, dan, pokud nebude účtovat o výdajích.Já osobně jsem silniční daň odhlásila na FU, jelikož nebudu uplatňovat auto do výdajů. Vždyť výdaje-náklady neuplatňuji, takže je to zbytečné.Co myslíte tím platit musíte všechno. není mi jasné. pokud jsem se rozhodla uplatňovat % z příjmů, pak už nebudu o výdajích účtovat ale o žádných, pouze o výdajích SP a ZP.
Ale zákon o silniční dani nemá s paušálem nic společného, když splníte podmínky - auto používané k podnikání ... tak se prostě platit musí, to že už si to do výdajů nedáte je věc jiná. To je jako kdybyste neplatili daň z nemovitosti nebo jiné daně.
>>>>
>>>>>>Dobrý den, nevidím žádnou logiku, proč by měl platit
>>>>>>sil, dan, pokud nebude účtovat o výdajích.Já osobně
>>>>>>jsem silniční daň odhlásila na FU, jelikož nebudu
>>>>>>uplatňovat auto do výdajů. Vždyť výdaje-náklady
>>>>>>neuplatňuji,
>>>>>>takže je to zbytečné.Co myslíte tím platit musíte
>>>>>>všechno. není mi jasné. pokud jsem se rozhodla
>>>>>>uplatňovat
>>>>>>% z příjmů, pak už nebudu o výdajích účtovat ale o
>>>>>>žádných, pouze o výdajích SP a ZP.
>>>>
>>>>Ale zákon o silniční dani nemá s paušálem nic
>>>>společného, když splníte podmínky - auto používané k
>>>>podnikání
>>>>... tak se prostě platit musí, to že už si to do
>>>>výdajů nedáte je věc jiná. To je jako kdybyste
>>>>neplatili
>>>>daň z nemovitosti nebo jiné daně.
>>>
>>>no tak to je sakra rozdíl:-))) co to je, používat k
>>>podnikání?
>>Svatava ale píše, že má auto vloženo do podnikání.
a brání jí něco v tom, aby ho z majetku vyndala?:-)
>
>Jistě, 1234 by byl schopna finančáku tvrdit (kdyby
>podnikal), že jako OZ nepoužívá auto pro podnikatelskou
>činnost a objíždí klienty (nejlépe ty vzdálené od jeho
>místa podnikání stovky kilometrů) zásadně na kole a
>rovnou v kvádru :-)
finančáku je celkem kulový po tom, jak objíždí podnikatel klienty, pokud nedá do výdajů nic spojené s autem. pokud vím, je povinen prokazovat údaje z účetnictví a přiznání.
do výdajů nedá výdaje spojené s autem, protože neuplatní vynaložené výdaje, ale uplatní paušál - tohle je v zákoně. další odstavec je o něčem jiném, nikde není psáno, které výdaje jsou zahrnuty v paušálu. to už je trochu demagogie. podívejte se, co vše a kdy musí podnikatel prokazovat, a co a kdy správce daně. rozhodně nemusím prokazovat to, co není ani v daňovém přiznání ani v účetnictví.
pokud chtějí paušalisti platit silničku, ať ji platí. dobře jim tak:-)
V částce paušálu jsou samozřejmě zahrnuty VŠECHNY výdaje spojené s podnikáním, kromě zaplaceného pojistného !. To, že neuvádím tyto výdaje podle prokazatelné výše vůbec neznamená, že v nich není obsažen i výdaj na používání vozidla k podnikání, jak tu správně píšou kolegové, z hlediska SD je úplně jedno, jakým způsobem uplatňuji výdaje u daně z příjmů, prostě auto k podnikání používám. Moc jsem nepochopil tu vaši větu, že "rozhodně nemusím prokazovat to, co není ani v daňovém přiznání ani v účetnictví". Tedy když do účetnictví nepřiznám některé příjmy, nemusím je zdaňovat ?
přečtěte si §31, co musí podnikatel prokazovat. rozhodně ne příjmy, které neuvedl v přiznání. ale čtěte pozorně: prokazovat, nikoliv zdaňovat! od vás bych čekal, že nebudete motat dvě nesouvisející věci dokupy:-(
pokud příjmy neuvede v dp, musí mu SPRÁVCE prokázat, že nějaké měl. podnikatel neprokazuje nic.
pokud NEUVEDE konkrétní výdaje na vozidlo, musí správce prokázat, že používal auto pro podnikání. a jak? poraďte prosím:-)
A není to trochu divné? Na jedné straně se tady dohadujeme, kam a z jakého místa je pracovní cesta uznatelná a když by si někdo tedy řekl "Dobře, tak já ty pracovní cesty uplatňovat nebudu" tak to také není v pořádku? Kdyby neměl paušál, tak mu to projde hladce, že? Tak proč by to u paušalistů neprošlo, to mi tedy vysvětlete :-))). Jana F.
ASI CELÉ TÉ DEBATĚ NEROZUMÍM.JESTLIŽE UPLATŃUJI VÝDAJE % TAK NENÍ CO ŘEŠIT, JÁ MUSÍM PROKÁZAT SKUTEČNĚ PŘIJMY, ALE VÝDAJE SKUTEČNĚ NEUPLATŃUJI TAK PROC TOLIK HUMBUKU KOLEM SILNIČNÍ DANĚ, SOUHLASÍM S TÍM , ŽE SI VYJME AUTO Z OBCHODNÍHO MAJETKU DO OSOBNÍHO UŽÍVÁNÍ, / COZ JSEM JÁ UDĚLLA/ODHLÁSÍM SI NA FU SILNIČNÍ DAN, A NIC JINÉHO NEŘEŠÍM. JAK SE POHYBUJI KE KLIENTŮM JE MOJE VEC PROTOŽE TO VE VÝDAJÍCH ŘEŠIT NEBUDU,/ NAKRÁSNĚ I CESTU NA KOLE V KVÁDRU KLIDNĚ MOHU PROVÉST,NIC FU NEBUDU PROKAZOVAT,NEJSEM ANI POVINNA, PROTOŽE SI NEUPLATNÍM ANI ZNÁMKU NA POŠTOVNÉ ,POKUD BUDU NĚCO POSÍLAT NA FU. TAK JE TO I SE SILNIČNÍ DANI. POKUD AUTO I BUDU POUŽÍVAT KE SVÉ PRÁCI A NEBUDU UPLATNOVAT VÝDAJE/PROKÁZANÉ/NEVÍM K ČEMU BUDU PLATIT SILNICNIÍ DAN A MÍT HO V EVIDENCI. PAK TO MYSLÍM NEMÁ ANI SMYSL ANI LOGIKU, BUDU UPLATŃOVAT % VÝDAJŮ.JSEM POVINNA PROKÁZAT P Ř I J M Y A TO VŠECHNY A VÝDAJE SP A ZP. NIC JINÉHO!!!
JEŠTĚ MNE DOST ZARÁŽÍ ,ŽE BYCH NEMOHLA JEZDIT NA KOLE V KVÁDRU.KDYŽ BUDU CHTIT TAK PROC NE, KOLO BUDU MIT V OBCHODNIM MAJETKU,A BUDU UCTOVAT PROKÁZANE PŘÍJMY A VÝDAJE A MOHU JEZDIT VESELE.JEŠTE HO DÁM DO VÝDAJŮ JAKO NÁKUP BUD DDHM NEBO DHM DLE CENY. ALE POKUD O VÝDAJÍCH NEUČTUJI NIC JINÉHO JAKO VÝDAJ ŘEŠIT NEBUDU POUZE SP A ZP.
A KDO JI BRÁNÍ SI AUTO Z OBCHODNÍHO MAJETKU VYŘADIT.PAK OPRAVDU TENTOKRÁT SOUHLASÍM S 1234 PLATIT SILNIČNÍ DAN PŘI UPLATNOVANÍ % Z PŘÍJMŮ JE VYHAZOVAT Kč DO VZDUCHU A JE TO K NIČEMU ,JELIKOŽ TENTO VÝDAJ NIKDY NEUPLATNÍ.POKUD UCTUJE DANOVOU EVIDENCI MŮŽE AUTO Z JEDNOHO DNE NA DRUHY VYRADIT.
Pane Michale prosím jak jste to myslel, vždyť se jedná pořád o DP které paní chce paušálem, tam předsi neprokazuji čím co dělám.Ani se mne na to nebudou hlavně ptát to je moje a jenom moje věc jestli chodím pěšky ,jezdím na kole nebo autem byť i půjčeným.. Znám podnikatele, který používá své soukromé auto k zasobování prodejny zbožím, neplatí silniční daň ani ho nikde neuvádí, nedává tudíž žádné výdaje s tímto provozem do dan. evidence. a měl konttrolu FU. Myslíte, že je zajímalo jak do obchodu dostane zboží zda ho dovezou dodavatelé nebo si ho přiveze sám, jelikož je to rychlejší??.Já si dokonce myslím, že na takové vedení dan.evidence-paušálem sakra to je nedobrý výraz ani nebudou mít pracovníci FU čas chodit kontrolovat.A mohu vám říci, že to mám na FU zkonzultované.Zda platit či neplatit sil. dan.Jestli řeknu, že klienti jezdili za mnou kdo mi prokáže, že to tak nebylo??!!
Tak to je šlendrián od toho Fú, že mu neskočili na tu silniční daň:))
Já tedy souhlasím s Michalem. Ona totiž povinnost platit SiD je něco jiného a nesouvisí s tím, že uplatňuji zrovna výdaje %. Ale to zde většina diskutujících zdá se ví. Zároveň také souhlasím s názorem, že platit SiD při výdajích % je masochismus. Takže diskuse je nejspíš o tom, zda a jak na to Fú přijde, případně doměří SiD.
Na co jestli FÚ přijde? Snad se shodneme na tom, že poplatník uplatňující si výdaje skutečné si nemusí povinně uplatňovat výdaje na auto a dopravu a NEMUSÍ PLATIT SILNIČNÍ DAŇ. A přitom jezdit pro podnikání může. Je to tak, nebo ne?
Pokud ano, najděte mi předpis, podle kterého by se v tomto smyslu postupovalo jinak u paušálníků. Ale prosím předpis, ne logiku :-)).
Kdyby platilo - používá auto PŘI podnikání (sebeméně) = musí platit silniční daň - tak ať to platí pro všechny, pak ovšem i pro paušálníky. Jana F.
Ano, souhlasím, u všech. Pokud jinak se snažíme ostatní §, v ostatních zákonech dodržovat. Já už raději psám k tomuto tématu nebudu pokračovat ve vyjadřování, kolikrát se cítím nepochopená:). Jano víte, normálně samozřejmě klientům radím, že nemusí tu SiD platit a zároveň jim se to snažím vysvětlit,že to není jednoznané, ale většinou mě stejně nechápou. Někdy mě tak napadá, že bych raději pracovala na finančáku a protože jinak vše co dělám, dělám pečlivě.... to bych byla pěkná mrcha:))
Re: Výdaje % a silniční daň a již OT
Tak s tím vám Jitko milerád poradím :-). Ale jsem rád, že jsme se shodli na tom, že pokud používám vozidlo k podnikání, jsem povinen platit SD. Druhá věc je, že když budu finančáku tvrdit, že ho k podnikání nepoužívám, tak mi u paušálu těžko budou dokazovat, že ano. Takže to není o tom, že by tu ta povinnost nebyla, ale o tom, že zapřu to, že si vozím prdel po kleintech autem :-)). Protože jinak samozřejmě platí to, že v paušálu jsou již výdaje zahrnuty, všechny výdaje kromě pojistného, tedy TEORETICKY i výdaje na auto, Stejně tak, jako jsou v něm i ODPISY, takže i když budu tvrdit finančáku, že jsem majetek vůbec k podnikání nepoužíval a tedy bych měl míti pozastaveno odepisování, je mi to houby platné, prostě odepisuji i když nechci.
No ale jak jsem viděl, takhle debata je stejná jako když se budeme hádat, jestli bůh je nebo není :-). A proto já osobně se tím již zabývat nebudu.
P.S. Pokud jde o to dokazování, platí zde zásada podle § 2 odstavec 7 ZSDP, tedy tvrdit můžu co chci, důležité je jaká je skutečnost. A teď se do mne 1234 pustí s finančním zpravodajem č.2-3 z roku 1993 s vyjádřením referentky MF JUDr. Šlehoferové a jsem nahranej, tak už radši držím zobák :-))
Docente, to jsem přece myslela taky, jen to píšete asi srozumitelně, jen nechtějte prosím ode mě abych se prohrabávala zpětně, co jsem řekla blbě. Poradit jsem potřebovala s dekomprimací souboru, to jsem tedy teď oklamaná:)) kdybych to věděla tak sem už nelezu...
To jako fakt?:))) je to ale rapid, tak jestli nemáte placeno stahování, tak to druhé jde pak až za nějakou dobu, cca 70 min.
http://rapidshare.com/files/3263435/VA-Wine_Lounge-_AYA81879-2_-2CD-2006-OBC.part1.rar
http://rapidshare.com/files/3264333/VA-Wine_Lounge-_AYA81879-2_-2CD-2006-OBC.part2.rar
heslo je: lime, zak zatím dík a brou..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 4. 2007 9:32
Dobrý den, prosím o radu.Již měla být zaplacena záloha na silniční daň, na kterou jsem zapomněla. Auto mám v podnikání, chtěla bych v letošním roce přejít na výdaje paušálem. Musím plati silniční daň? Moc děkuji za radu