Zahraniční pracovní cesta

• (neregistrovaný)

18. 4. 2007 10:15

Zaměstnanec v rámci vzdělávání uskuteční zahraniční pracovní cestu. Vše je zajištěno prostřednictvím cestovní kanceláře - doprava, ubytování, stravování. Má organizace povinnost poskytnout zaměstnanci kapesné? § 180 ZP říká, že "může", takže vlastně můžu a nemusím?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 4. 2007 10:55

mh (neregistrovaný)

Re: Zahraniční pracovní cesta
      Pokud nemáte ve vnitřnim předpisu dáno, že se bude vyplácet kapesné, tak nemusíte. Jen aby to bylo u všech zaměstnanců jednotné. Aby nevzniklo jeden ano, druhý ne.

• 18. 4. 2007 15:31

VV (neregistrovaný)

Můžete mi sdělit, podle čeho soudíte, že poskytnutí kapesného musí být plošné? To přece v zákoníku práce nikde není.. V případě, že nemám sjednáno v kolektivní smlouvě nebo v předpise, můžu klidně s každým zaměstnancem sjednat před cestou podmínky individuálně. 'Zádný předpis mi to nezakazuje.Spíš bych se obávala, že přesto, že je zajištěno stravování, musíte zaměstnanci doplatit stravné. Buď nemáte sjednáno krácení, tak má nárok na plné stravné, nebo krátíte, ale maximální sazba krácení je pouze 25% za každé poskytnuté jídlo, čili denně 3x25% a zbytek musíte doplatit.

• 19. 4. 2007 8:38

Anna (neregistrovaný)

Děkuji za doporučení, šlo mi pouze o kapesné, o stravném vím a ve vnitřní směrnici je upraveno krácení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).