Odměna statutárů SVJ

• (neregistrovaný)

18. 4. 2007 12:06

Mám prosbu, kde bych našla informaci zda odměna statutárů SVj podléhá soc. a zdr.? Mám informaci, že odměna nesmí být stanovena předem např. 3 000,-/ rok, jinak podléhá soc. a zdr., ale bude-li stanovena nepřesně na 2 000 až 3 000,- Kč/rok, tak nepodléhá soc. a zdr. Kde najdu vyjádření co je správně?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 4. 2007 14:08

Mája (neregistrovaný)

Re: Odměna statutárů SVJ
      Toto, co píšete, se týká jen stavebních bytových družstev. Také máme SVJ, statutárové dostávají odměnu každý měsíc a odvody na ZP a SP nedělám. Jen daním 20%. Také jsem se na to informovala. Přišlo mi stanovisko z VZP, cituji: "Pojistné na zdravotní pojištění platí ze svého příjmu jen zaměstnanci a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Kdo se považuje za zaměstnance a kdo za OSVČ, stanoví zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, v platném znění. Statutární zástupce není v těchto předpisech mezi plátci pojistného na zdravotní pojištění uveden ani jako zaměstnanec, ani jako osoba samostatně výdělečně činná. Z odměny za činnost členů statutárních orgánů společenství vlastníků bytových jednotek se proto pojistné na ZP neplatí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).