Re: Peněžitá pomoc v mateřství při 2.dít
Pokud nejste registrovaná na úřadu práce, tak na mateřskou nárok mít nebudete. Po porodu druhého dítěte zrušíte pobírání rodičovského příspěvku na první dítě a požádáte o rodičovský příspěvek na dítě druhé.
Pokud byste náhodou byla registrovaná na ÚP, tak je možnost, že vám nárok na mateřskou vzniknul - v takovém případě byste ji dostávala od ÚP a to ve výši rodičovského příspěvku od doby 6 týdnů před termínem porodu (rodičovský příspěvek na starší dítě byste musela po nástupu na mateřskou zrušit).
proč by něco rušila atd. , když je to pořád pro ni penězově stejné, když mateřská je ve výši rodičovského příspěvku - jen běhání po úřadech, až¨přestane mít nárok na rodičovský přísfpěvek pro l. dítě, požádá o příspěvek na druhé dítě a je to.
igor
:-) - rušit musí, protože je sice rodičovský příspěvek a v jejím případě 2.dítěte stwejná dávka, ale příspěvek je adresný na konkretní dítě, takže když ho nezruší, bude koukat, až jí ho zastaví
na l.dítě při dovršení 4 let věku.
Bůhvíco bude pak platit,ale ona bude mít správně nahlášeno pobírání na 2.dítě na další 4 roky od jeho narození.
Paní JiřinkoH, mám dotaz, jak je to s placením sociálního pojištění před nástupem na MD?
Je to tak, že za poslední dva roky musí být pojištěna alespoň 270 dnů?
Konkrétně: moje bývalá kolegyně dostala výpově´d z nadbytečnosti, byla na úřadu práce, pak si vyřídila živnost, ale z této živnosti neplatí sociální a te´d zjistila, že otěhotněla (41let) dítě chce, ale nepočítala vůbec s tím, že by se to mohlo přihodit, proto neplatila tu sociálku. Když by jí nevyšlo těch 270 dnů, bude u ní platit také to, že dostane 6 týdnů před porodem PPM ve výši RP? A kdyby jí to vyšlo - těch 270 dnů. má se jít honem pojistit? k čemu jí to pomůže? z čeho se vlastně bude počítat PPM. Z té živnosti asi nic moc mít nebude, a předtím byla na tom pracáku.
Děkuji moc
Blanka
or
:-) - rušit musí, protože je sice rodičovský
příspěvek a v jejím případě 2.dítěte stwejná dávka,
ale
příspěvek je adresný na konkretní dítě, takže když ho
ezruší, bude koukat, až jí ho zastaví
na l.dítě při dovršení 4 let věku.
Bůhvíco bude pak platit,ale ona bude mít správně
nahlášeno pobírání na 2.dítě na další 4 roky od jeho
narození.
Paní JiřinkoH, mám dotaz, jak je to s placením
sociálního pojištění před nástupem na MD?
Je to tak, že za poslední dva roky musí být pojištěna
alespoň 270 dnů?
Konkrétně: moje bývalá kolegyně dostala výpově´d z
nadbytečnosti, byla na úřadu práce, pak si vyřídila
živnost, ale z této živnosti neplatí sociální a te´d
zjistila, že otěhotněla (41let) dítě chce, ale nepočítala
vůbec s tím, že by se to mohlo přihodit, proto neplatila
tu sociálku. Když by jí nevyšlo těch 270 dnů, bude u
ní platit také to, že dostane 6 týdnů před porodem PPM
ve výši RP? A kdyby jí to vyšlo - těch 270 dnů. má se
jít honem pojistit? k čemu jí to pomůže? z čeho se
vlastně bude počítat PPM. Z té živnosti asi nic moc mít
nebude, a předtím byla na tom pracáku.
Děkuji moc
Blanka
Těch 270 kal. dnů se počítá dva roky před porodem.Započítává se do toho i doba na ÚP.( až bude platit odsunutý nový zákon o NP, tak to již má být zrušené). Kdyby se přihlásila jako OSVČ k placení nemocenského pojištění, musí to trvat (nevím to ale z hlavy přesně) na pobírání PPM půl roku. Na nemocenskou vím určitě ,že až po 3 měsících. Myslím, že se jí to nevyplatí, když má malé příjmy - nemocenskou by pobírala vypočítanou ze zaplacených záloh na důchodové pojištění z uplynulého roku .
Těch 6 týdnů pobírání rodič.přísp. před porodem- nevím ,kde to vzniká, protože na 6 týdnů před porodem (a po porodu )může lékař vystavit neschpnost u té maminy, které nemá nárok na PPM.
Určitě by ale pobírala rodičovský příspěvek od narození dítěte( žádost na st.soc.podpoře) nebo doplatek do jeho výše, kdyby brala nižší PPM od event. zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 4. 2007 21:42
V září 2004 se mi narodilo 1. dítě. V srpnu 2004 jsem nastoupila na MD a v říjnu 2004 mi byl ukončen pracovní poměr na dobu určitou - celkem jsem ve firmě pracovala 3 roky.
Nyní jsem na MD a v srpnu by se mi mělo narodit 2. dítě. Budu mít i nyní nárok na PPM, kdo mi ji bude vyplácet a kde o ni mám žádat (předpokládám, že na sociálce)? Děkuji Alena