Je mzda předmětem utajení?

• (neregistrovaný)

19. 4. 2007 9:14

Dobrý den,
    dočetla jsem se, že mzda není předmětem utajení. Zveřejnění mezd prý může být použito i jako důkaz, že neexistuje diskriminace v odměňování. Já mám nařízenou mlčenlivost(pouze ústně),ale s nikým se o platech (jako mzdová účetní) nebavím. Ale má nadřízená ano, každému tu např. povídá nástupní plat nového zaměstnance, výši odměny,.. a já (a kolektiv mzdovek)s tím máme potom problémy třeba s ředitelem společnosti, který to řekl nám a samozřejmě i naší nadřízené. Vždy se to nějak vysvětlí, ale už nás to opravdu uráží, je to každou chvilku. Ostatní zaměstnanci nám potvrdí to, že to slyšeli z úst naší nadřízené jen v její nepřítomnosti a ostatních nadřízených. chtěla bych tedy vědět, zda, když se zveřejní mzda, zda je to citlivý osobní údaj a nebo zda mzda opravdu není předmětem utajení? Děkuji za každý názor.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 4. 2007 9:33

xxx (neregistrovaný)

Re: Je mzda předmětem utajení?
      A cítíte v ocenění vašich zaměstnanců nespravedlnost? Nebo prostě, kdo dělá líp, má víc?
      Mě to tajení celkem štve, protože to nahrává diskriminaci, jak píšete výše. Např. v Japonsku je prý otázka na plat první větou, kterou si položej známí při setkání, a u nás? Dělám v příspěvkový a vidím, že nejvyšší platy maj dcery matek, který tu dělaly, a poskoci, kteří odpoledne tráví v ředitelně. Přitom se rozdávaj státní peníze. Je mi z toho chvílemi až špatně. Slyšela jsem, že lze upozornit úřad práce.

• 19. 4. 2007 9:42

iveta (neregistrovaný)

Jak uvádíte např. Japonsko ohledně platu - u nás je taky první otázka na výši platu, ale svého ne ostatních nebo ne?!

• 19. 4. 2007 10:13

Verča (neregistrovaný)

Nespravedlnost docela cítím. Čím míň děláš, tí větší plat máš. A naopak - čím víc děláš, tím menší máš plat. Blbost, co? Tak to u nás funguje.s tím nic neuděláme. Zveřejnit, či nezveřejnit plat, toť otázka. Znám firmy, kde zveřejnňují, aby motivovali ostatní zaměstnance. Ale na druhou str., co závist? Ale když se řekne budeš mlčet, mělo by se to asi dodržovat. Mě prostě strašně štve, že to má vedoucí neudrží za zuby a pak má samozřejmě problémy obyčejný zaměstnanec. Ale toho je více. To bych mohla psát slohy, až budu mít více času, tak sem také něco písnu - pro pobavení.

• 19. 4. 2007 9:39

iveta (neregistrovaný)

já nevím jestli to má být předmětem utajení, ale u nás v práci nevíme kdo kolik bere a zvlášť když dostaneme nějakou odměnu (žádné horentní sumy) tak dříve jeden poukazoval na druhýho, že dělá víc práce a má menší plat nebo odměnu a akorát z toho byly nepříjemnosti a kdysi mi moje známá říkala, že u nich v práci snad i propustili nějakou holku kvůli tomu, že něco o platu vyžvanila. Já si myslím, že v zájmu dobrých vztahů a slušného chování by se to říkat nemělo, ale nevím třeba s tím mají ostatní jiné zkušenosti, mějte se

• 19. 4. 2007 10:19

Jana (neregistrovaný)

Tato debata mi připomněla starý vtip. Zaměstnanec říká šéfovi: "Nebojte se, já výši svého platu nikomu neřeknu, já se za to stydím stejně jako vy".
      Možná, kdyby jsme byli schopni o platu debatovat jako o všem ostatním, nebyla by diskriminace v práci a různá šuškanda typu: "Slyšels to, Vomáčka má přidáno, protože šéf chodil s jeho ségrou do školy". A přitom ten chudák může mít míň než uklízečka, jen proto, že šéf se s jeho sestrou už tehdy nenáviděl. Já jsem pro zveřejnění platu, aspoň by snad každý dostal spravedlivě to co dostat má a nybylo moc cest k různým "mimořádným" odměnám. Mějte se hezky.

• 19. 4. 2007 11:23

Dana (neregistrovaný)

No, ono je to dost individuální na posouzení. Pokud děláte stejnou práci, stejně - budiž. Ale mám dvě zaměstnankyně na stejné pozici, ty se pořád divily, že jedna z nich bere víc. No a já dobře vím, kdo u nás vymáhá pohledávky a úspěšně. Ta druhá to prostě s klienty tak dobře neumí. Vysvětlila jsem, zabralo.

Nicméně, aby se přestaly divit, platy jsem jim teď dorovnala, nakonec ptala se ta, co brala víc, proč ta druhá bere míň, že je to nesprávné. Ono to vždycky není jen o protěžování, nicméně mně tedy nevadí, když se zaměstnanci o platech baví, nedělám nic nespravedlivého, pokud se ptají, odpovím popravdě proč a je to.

• 23. 4. 2007 10:28

JanaO (neregistrovaný)

Ono to vždycky není
      >jen o protěžování, nicméně mně tedy nevadí, když se
      >zaměstnanci o platech baví, nedělám nic nespravedlivého,
      >pokud se ptají, odpovím popravdě proč a je to.

Tak to Vám, Dano, fandím a přeji si víc takových zaměstnavatelů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).