Zápočet faktur v DE, plátce DPH

• (neregistrovaný)

19. 4. 2007 12:36

Havarované auto N1 na leasing.
    Podle rady jsem fakturu servisu zaevidoval v závazcích. Pak jsem provedl částečnou úhradu na spoluúčast a DPH, které jsem zaplatil přímo servisu (ostatní vyrovnání proběhlo přímo mezi servisem a pojišťovnou). A na tuto částku (kterou zaplatila pojišťovna) udělám zápočet. Potřebuji zaevidovat do pohledávek dopis od pojišťovny, ve kterém oznamuje částku uhrazenou servisu. Nevim jak ten dopis zaevidovat - jako příjem podnikatele ??? Používám účto Tichý a tak jsem pro zápočet zavedl nový doklad "z" - jako zápočet a zatím jsem to pod tím zaevidoval. Nějak se z toho nemůžu vybabrat. Prosím poraďte, nebo to DPH vůbec nedodělám.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 4. 2007 13:40

ZdenaR (neregistrovaný)

Re: zápočet faktur v DE, plátce DPH
      Krycí list od pojišťovny eviduji v pohledávkách pod jiným druhem příjmů (PPO) a už nepoužívám zvláštní dokladovou řadu (ale je to celkem jedno). Pohledávka bude mít nějaký druh příjmů podnikatele, který má vliv na základ daně z příjmů.
      Pak si udělejte vzájemný zápočet podle nápovědy.
      Až budete dělat kontroly DPH a bude Vám to hlásit chybu - nesoulad mezi tabulkou DPH a platbou, tak se vraťte k dokladu, kterým jste platil servisu a písněte mu zálohu (ve výši zápočtu).
      Ale teď vidím, že je to i v nápovědě - pod bodem 6).
      Přeji hodně zdaru:-)

• 20. 4. 2007 8:58

Jarda (neregistrovaný)

Re: zápočet faktur v DE, plátce DPH !!!
      Paní Zdeno děkuji za nasměrování. Je to paráda vědět kam se člověk má podívat. Jsem samouk a přestože používám účto Tichý od poloviny r. 2004 ještě to nemám celé zmáknuté.
      Ještě mám zmatek v té kontrole DPH. Udělal jsem kontrolu DPH v peněžním deníku a vyjelo mi toto:
      1. částečná úhrada ve výši 10.000 Kč - částečné pokrytí DPH z faktury = nesouhlasí základ a DPH (základ je 0 a 10.000 je DPH)
      2. částečná úhrada ve výši 17.629,90 = 7629,90 pokrytí zbytku DPH, 10.000 = částečná úhrada základu
      3. zápočet se tam neukazuje
      V deníku a v záznamní povinnosti je vše správně (10000 daň. výdaj a nárokované DPH 17629,90 )
      Pro kontrolu uvádím skutečné částky:
      faktura servisu: základ 92788,57 + DPH 17629,90
      celkem Kč 110418,-
      1. část.úhrada 10000
      2. částečná úhrada 17629,90
      3. zápočet 66809
      4. v závazcích zůstáva nedoplatek (pojišťovna nezaplatila náhr.vozidlo), který bude ještě servisu uhrazen
      Jak mám tedy vyřešit tu kontrolu DPH? Nebo to mám nechat?
      Hezký den a děkuji za trpělivost

• 20. 4. 2007 10:41

ZdenaR (neregistrovaný)

Re: zápočet faktur v DE, plátce DPH !!!
      Základ daně a DPH souhlasit musí, problém asi bude hned v bodě 1, ale nevím, jestli jsem to správně pochopila. Víte co? Napište mi na uvedený e-mail. Teď sice musím odejít, ale odpoledne, nebo přes víkend to nějak uplácáme:-) Budu chtít vědět částku z krycího listu a částky, které jste skutečně hradil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).