Re: placený přesčas - do 150 hod???
Každopádně musíte dostat zaručenou mzdu podle vykonávané práce. Ta pak musí být navýšena o propočtené hodiny přesčas do 150 hod. Tyto hodiny Vám musí zaměstnavatel vykazovat a už ne proplácet. Od 151 hod. vám musí každou hodinu již proplácet. Pokud pracujete přesčasové hodiny v so, ne, sv, v noci, měly by tam i tyto příplatky být zohledněny. V takovém případě by měla být nějaká prokazatelná kalkulace, jak k navýšení zaměstnavatel dospěl a zda vám opravdu ty hodiny do 150 hodin ve mzdě již zohlednil. Ze zkušeností vím, že hodně zaměstnavatelů přepracovala odměňování zaměstnanců a proplácí už od 1. hodiny přesčas. Protože se stávalo, že zaměstnanac pracoval za minimální mzdu a ještě měl ujednání, že je to včetně 150 hod. přesčas. Z toho je zřejmé, že ty hodiny odpracoval zadarmo. Proto od 1. 1. již mzda nesmí být takto formulována a musí být prokazatelné, že zaměstnanec již nepracuje zadarmo.
Verčo - prosím, prosím :-)
Podle jakého paragrafu musí zaměstnavatel evidovat přesčasového hodiny zaměstnanců s měsíční mzdou. Děkuji, potřebuju mu to nějak dokázat, díky moc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 4. 2007 16:26
Dobrý den,
prosím, slyšel jsem, že pokud mám měsíční mzdu, tak mi zaměstnavatel nemusí proplácet přesčasové hodiny, pokud jsou do 150 hod ročně. Je to možné? Prosím za ujasnění problému. Děkuji