Re: společné zdanění
Děkuji za odpovědi, ale já jsem nikde nenašla proč penzijní lze upllatnit a darování krve ne. Základ daně vznikl při společném zdanění par.13a odst 2. a darování krve i např. penzijní je odčitatelná položka podle par. 15 ZDP a nikde jsem se nedočetla proč zrovna par. 15 odst. 1 (darování krve) nelze uplatnit.
Re: společné zdanění
Je to kvůli tomu, že darování krve je posuzuje jako dar podle § 15 odst. 1. A tam je také uvedeno, že maximálně si lze uplatnit dar do výše 10 % ze základu daně. Když základ daně před rozdělením je 0,-, 10 % z 0,- je opět nula, takže maximálně lze uplatnit 0,-.
Pokyn D-300:
Hodnotu daru může od základu daně odečíst ten z manželů, který dar poskytl, a to až do výše 10 % svého základu daně. Jedná se o celý základ daně manžela (manželky), nikoli jen o jeho polovinu. Činí-li např. celkový základ daně manžela (tj. před rozdělením) 300 000 Kč s tím, že manželka nemá žádné zdanitelné příjmy, může manžel, při splnění zákonných podmínek, odečíst hodnotu daru až do výše 30 000 Kč. Manželka však v tomto případě žádnou hodnotu daru odečíst nemůže, neboť její základ daně je roven nule. V případě, že dar poskytli oba manžele, může si hodnotu daru uplatnit každý z nich v poměru, v jakém se na poskytnutí daru podílel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 4. 2007 16:12
prosím o radu - manžel je zaměstnanec, manželka pobírá mateřský příspěvek a nemá žádné zdanitelné příjmy a mají jedno dítě. Může si manželka při společném zdanění uplatnit odpočet za darování krve 2x tj. Kč 4000 jako odčitatelnou položku v daň. přiznání, nebo na ni nemá nárok. Děkuji za odpovědi.