Re: účetní na ŽL a daňová přiznání
Mezi daňovým poradcem a účetní na ŽL bývá někdy velký rozdíl (neříkám, že vždy).
A pokud je mi známo, daňoví poradci jsou živi hlavně z větších firem, kde mají účetní jako zaměstnance.
Já myslím, že je to otázka prestiže. Účetních na živnostňák jsou mraky a těžko určíte, zda je kvalitní. Pokud ale má zkoušky na daňového poradce, je to velká záruka, že je dobrý-á a spíš bude mít větší klientelu.
Ale myslím si, že jestli se nechce živit hlavně daňovým poradenstvím a hledat větší zakázky, tak jen tak si udělat zkoušky na DP nemá význam.
Kopíruji obsahovou náplň živnosti:
Činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence
Poskytování rad v otázkách vedení účetnictví a daňové evidence v rámci právních předpisů, zejména v otázkách používání účetních metod, vyhotovování účetních dokladů, sestavování účtového rozvrhu, účtování o účetních případech v účetních knihách, sestavování účetní uzávěrky a konsolidované účetní uzávěrky, výroční zprávy a konsolidované výroční zprávy, provádění analýz finanční situace účetních jednotek, jakož i zpracování podkladů (návodu) pro systém vedení účetnictví. Provádění účetních operací dle zvláštního právního předpisu. Vedení daňové evidence.
--------------------
O oprávnění zpracovat za úplatu daňové přiznání ani slovo. Samozřejmě, že musíte klientovi DP udělat, ale zahrnula bych to do ceny účetnictví.
Podle § 2 zákona č. 523/1992 Sb. nesmí jiná osoba než daňový poradce, auditor, advokát či komerční právník poskytovat daňové poradenství SOUSTAVNĚ ZA ÚĆELEM dosažení zisku.
Oprávnění daňových poradců jsou tam uvedena též (odklady, zastupování u FÚ, zastupování před soudy etc.).
Hezký večer!
Jitko, já Vás nenavádím, aby jste se vzdala takové adrenalinové činnosti. Já jen upozorňuji co je v našich zákonech a každý ať se zařídí po svém. :-))
To, co jsem uvedl ze zákona, sice nebyla přesná citace, ale smysl jsem se snažil nezkreslit.
Asi se tu zjeví pár názorů, že je to blbost, nesmysl, všichni to takhle dělají etc. Já netvrdím, že je to správné ustanovení, jen tvrdím, že je to v zákoně napsané. Je pokročilá hodina a tak se mi nechce hledat v judikátech, zda to již bylo souzeno.
Dobrou noc!
Jestli jste zaměstnaná u daňového poradce, advokáta, auditora či komerčního právníka, tak problém asi nebude.
Pokud je Vaším zaměstnavatelem někdo jiný, tak asi problém bude mít on, protože Vy jako §6 snad tu činnost nefakturujete.
Sama si přečtěte § 2 zákona 523/1992 Sb. a napište co si o tom myslíte. To abych tu nebyl se svým, byť správným, názorem tak sám. :-))
>>
>>>>>>No vidíte Zdeno, tak já jsem viděla faktury, které
>>>>>>speciálně fakturovaly za sestavení přiznání a nikdy
>>>>>>nikdo
>>>>>>nic nenamítal - včetně mě, ale o tohle mě nenapadlo,
>>>>>>takže se omlouvám všem.
>>>>>Taky mám fa jen za daňové přiznání, přece ten člově
>>>>>nepůjde za daňovým poradcem (za 500,-)
>>>>>Pavle jak byste to ještě viděl to daňové poradenství
>>>>>u
>>>>>účetní dle §6?
>>>>
>>>>Jestli je účetní zaměstnaná a vedle toho poskytuje
>>>>NESOUSTAVNĚ daňové poradenství, tak by to mělo být v
>>>>souladu se zákonem.
>>>>
>>>Já ale nemyslela vedle toho, já myslela přímo v tom
>>>zaměstnaneckém poměru, a to ještě soustavně. (dle
>>>smlouvy však účetní)
>>
>>Jestli jste zaměstnaná u daňového poradce, advokáta,
>>auditora či komerčního právníka, tak problém asi
>>nebude.
>>
>>Pokud je Vaším zaměstnavatelem někdo jiný, tak asi
>>problém bude mít on, protože Vy jako §6 snad tu
>>činnost
>>nefakturujete.
>>
>>Sama si přečtěte § 2 zákona 523/1992 Sb. a napište co
>>si o tom myslíte. To abych tu nebyl se svým, byť
>>správným, názorem tak sám. :-))
>No je to tak jak píšete, opravdu je to tak napsané,
>ovšem nevím jestli je správné na tomto názoru trvati,
>nebo nás zde ukamenují:)) Sakra, vždyť to v praxi
>rozdělit nejde.
>Zároveň nalézám i odpověď, na § 6 se nevztahuje.
To "sakra" si vyprošuji. Jako by jste chtěla naznačit, že naši Vyvolení špatně schválili zákon!?!?!
S tím ukamenováním ale máte pravdu. Pro tuto noc opouštím BC. Lze provozovat i jiné činnosti.
Dobrou noc a neúčetní a nedaňové sny!
Hmm, zajímavá debata, koukla jsem se sem až teď ;-)
Argumentovala bych tím, že pokud si může udělat daňové přiznání každý sám - a to může - tak proč by ho nemohla dělat účetní :-)) Stejně musím jako účetní vést každou DE i každé účetnictví tak, aby bylo možno správně stanovit základ daně. Jestliže zákon dovoluje i člověku s nedokončenou základní školou a s nulovými znalostmi o zákonech, aby se pokusil spatlat si svoje daňové přiznání, tak proč bychom to daňové přiznání nemohli sestavit my účetní, které vedeme účto nebo DE celý rok. Já naopak vidím jako zcela logické, že když účetní účtuje/eviduje celý rok, že z toho pak taky sestaví svým klientům daňová přiznání ... a klidně si to i nafakturuje. /Je to jen můj názor a nechci se hádat/
PS: Paní ZdenoR, správně píšete, že o zpracování daňového přiznání za úplatu není ve volné živnosti pro účetnictví ani slovo. Ale ona o tom přímo není zmínka ani v zákoně o daňovém poradenství. Můj názor je, že tyto zákony se do určité míry překrývají, protože daňový poradce musí umět účetnictví i DE, a naopak účetní musí umět daně. Osobně vidím praktický rozdíl spíš v tom, že účetní především účtuje + průběžně se stará o daně svých oveček. Daňový poradce se zase víc soustřeďuje na ty daňové záležitosti i pro lidi, kteří nejsou jeho klienty. DP umí i složitější věci jako mezinárodní zdanění atd., což účetní už umět nemusí. DP zase nemusí umět všechny účetní finesy. Ale ten základ musejí mít společný.
A když už jsme u těch citací ze zákonů, tak v zákoně o daňovém poradenství je hned v §1 jakási definice daňového poradenství: "poskytování právní pomoci a finančně ekonomických rad ve věcech daní, odvodů, poplatků a jiných podobných plateb, jakož i ve věcech, které s daněmi přímo souvisejí"
Evo také se nechci hádat a tak nebudu hledat judikáty a uvedu jen malou paralelu s vázanou živností "péče o dítě do tří let věku v denním režimu". Kvalifikační požadavky pro vlastní dítě nesplňuje tak 99 % rodičů. :-))
Ono je něco jiného dělat si daňové přiznání sám a nebo soustavně za úplatu.
Dobrou noc!
účetní na ŽL a daňová přizn. - Pavle :-)
Pavle, s tou péčí o dítě jste mě rozesmál - trefný postřeh :-)))
A pokud jde o náš hlavní problém, tak bych Vás zcela vážně poprosila, až budete mít čas, zda byste se mohl podívat po nějaké té judikatuře k tématu, kdo může vyplňovat daňová přiznání za úplatu. Zaujalo mě to jako odborný problém a fakt by mě zajímalo, jaké stanovisko k tomu zaujaly soudy, bylo-li to už souzeno - a taky čím argumentovaly.
Děkuju Vám, že sem na BC chodíte a pomáháte udržovat vysokou úroveň zdejší diskuze! A děkuju Vám i za to, že své argumenty hájíte v klidu, přátelsky a srozumitelně. (Víte dobře, že někteří návštěvníci BC to nedokázali...) Vážím si Vás jako odborníka a nevadí mi, že máte občas jiný názor, to se mezi odborníky stává :-) Ale dokážu si představit, že byste byl můj kolega - s Vaší nekonfliktní a příjemnou povahou jste jistě skvělý spolupracovník ;-) Přeju hezký den Vám, Pavle, i všem, kteří to čtou. PS: A ať všichni stihneme to zatracené dph ;-)
Také jsem tu již byl osočen ze šíření poplašné zprávy. Ale já jen cituji zákony, které jsou každému volně dostupné. :-))
To že někdo něco dělá v rozporu se zákonem a nikdo nic nenamítá, nebo se na to nepřijde, nebo to tak dělají všichni, není důkaz, že to dělá v souladu se zákonem.
Daňové poradenství nepovoluje živnostenský zákon a zákon o daňovém poradenství ho, jako soustavnou činnost za účelem zisku, povoluje jen pro určitou skupinu osob.
Podle Slovníku synonym a frazeologismů lze chápat slovo soustavný jako systematický, ustavičný, vytrvalý, pravidelný.
Hezkou noc!
Není mi momentálně jasné, jestli se se k tomu dopídili, ale účetní jako taková, dělá veškeré účetní práce a může zpracovat i daňové přiznání, ALE nesmí poskytovat dańové poradenství. To mohou pouze daňový poradci, kteří jsou zapsáni v Komoře daňových poradců.
A v tom je ten zásadní rozdíl. Jestliže máte malou firmičku a dělá vám nějaká účetní externě účetnictví a daně, tak si za to zodpovídá statutární orgán společnosti. Jestliže tyto činnosti zpracovává daňový poradce, tak na to dá své kulaté razítko a už za to odpovídá on a ne vedení společnosti. Proto se spoustě firem vyplatí připlatit si za daňového poradce.
Teď jsem si to tady otevřela, zpracovávám daňovou evidenci jako účetní na živnostenský list soustavně 5 klientům a každoročně na koci roku asi 15 klientům. Jsou to vesměs lidé , kteří tvrdě pracují v lese a v takovýchto činnostech. DE zpracuji včetně daňového přiznání a přehledů pro SP a ZP. s tím, že si za zpracování těchto přiznání odpovídají sami. protože kdyby si ho sami dělali to by to dopadlo. Za 15 let kdy takto zpracovávám tato přiznání ještě nidky nikdo nepřišel s tím. že to měl špatně. Fakturuji vše jako vedení daňové evidence.
To samozřejmě vím. Mám zkušenosti s daňovým poradenstvím takové, že jsem před 8 lety pracovala v úč. firmě. Daň. poradce přišel orazítkoval daňová přiznání, které jsme vyplnily mi účetní. Vyinkasoval nemalé peníze a odešel.Nedovedu si představit, že by všichni drobní podnikatelé chodili za daňovým poradcem, aby jim vyplnil daňová přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 4. 2007 21:17
Dobrý den,
může FO s živností na vedení účetnictví zpracovávat daňová přiznání klientům nebo to mohou pouze daňový poradci? Kde je přesně tam mez? Děkuji