DPH u přepravy z Německa do ČR.

• (neregistrovaný)

23. 4. 2007 14:24

Prosím o radu, jako přepravce -plátce DPH v ČR jsme uskutečnili mezinárodní přepravu na základě smlouvy pro zasilatele z ČR, který je rovněž plátcem DPH. Jednalo se o přepravu z Německa - Hamburg do ČR. V ČR se zboží vezlo nejpre na celnici, což byl jediný rozdíl oproti jiným přepravám z Německa. Obvykle na přepravu z Německa do ČR pro českou firmu dáváme DPH 19%. Tato firma ovšem tvrdí, že se jedná o součást ucelené přepravy z třetí země a požaduje fakturu bez DPH.
    Jak postupovat? děkuji MK

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 4. 2007 14:50

Barbara (neregistrovaný)

Re: DPH u přepravy z Německa do ČR.
      Váš odběratel má pravdu, jedná se o přepravu uvedenou v §69.
      Sama uvádíte, že zboží bylo přepravováno přes území Německa v tranzitu a procelno v ČR. Pro osvobození si musíte obstarat důkazní prostředky dle odst. 4 - přepravní doklad s razítkem celního úřadu, nebo přepravní smlouvu kde bude uvedeno, že se jedná o přepr. při dovozu apod.

• 23. 4. 2007 15:11

MK (neregistrovaný)

Takže pokud jsme jeli pouze z Německa do ČR, ale máme na CMR Hamburg - Plzeň razítko celnice v ČR a v zasilatelské smlouvě uvedeno, že se jedná o přepravu z třetí země, tak to stačí? Je to náš první takový případ, ptala jsem se různě, mám dva názory pro dph a dva proti dph. Ta objednávající firma odkazovala na §89, čímž mě dokonale zmátli, ale zřejmě to byl překlep a mělo to být 69.

• 23. 4. 2007 15:22

Barbara (neregistrovaný)

Myslím si, že uvedené doklady Vám určitě postačí jako důkazní prostředek. Spediční společnosti, se kterými spolupracujeme nám fakturují přepravy při dovozu - třeba jen ČR úsek - vždy bez daně.
      Váš odběratel si přepravu zahrne do základu daně při dovozu dle §38.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).