Re: Péče o dítě do 7let? Jak ZP a SP?
Máte pravdu, že to jedno není. Stát je za Vás plátcem zdravotního pojištění v tom případě, že se do této kategorie musíte jít nahlásit na svou pojišťovnu sama ( pečujete alespoň o 1 dítě do 7 let nebo o 2 , z nichž jednomu není více než 15 let). Ale jak doba pojištěná pro účely důchodu se počítá je doba do 4 let věku dítěte, dříve do 3 let věku. Ale i tato tzv. náhradní doba je již krácena.
Je to tak. Do důchodu by se Vám tato doba již nepočítala. Navíc abyste mohla být vedena na Zp jako osoba, pečující o dítě do 7 let musí být splněna podmínka celodenní péče (tzn. že by syn nesměl být ve školce celý den, to možná ale splňujete, nevím). Takže pokud chcete, aby Vám ta doba byla započítávána do důchdu (ale taky se započítává myslím jen z 80%) určitě byste měla být evidovaná. Ale musíte počítat s tím, že musíte splňovat určitá kritéria, která jsou nutná pro evidenci - tzn. aktivně si hledat zaměstnání, hlásit se na Úp a bezdůvodně neodmítat nabízenou práci. Jinak by Vás vyřadili. Přivydělat si můžete do 4000 měsíčně.
A jde to aby si platila na důchod sama, aby se jí to započítaválo a kolik?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 4. 2007 16:03
jsem na UP, synovi byli 4 roky, na UP mi řekli, že tam nemusím být vedená, že do 7let můžu být doma, ZP platí stát, ale mě zajímá zda ta doba do 7let věku dítěte se mi započítává do odpracované doby na důchod, pani na UP mi řekla že je to snad jedno když můžu být doma s dítětem....... no mě to jedno neni....
děkuji za zprávu jak to tedy je