Re: PÚ ve sdružení FO
ano, pověřený účastník má ještě druhé sdružení, ale to neúčtuje on..takže pro něj zřejmě ještě jedno účto ? ( i když se tam nebude celý rok nic dít, možná na konci roku něco přeúčtují )
druhý účastník nemá kromě našeho sdružení žádnou aktivitu, takže tomu by stačilo přiložit k DP rozvahu sdružení ? ale bude si ze svého účtu platit pojištění
Pokud bych vedla nakonec jen jedno účetnictví za sdružení, potom jejich individuální odpisy, pojištění,sil.daň l atd. zřejmě vše účtovat nedaňově a zohlednit až v DP ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 4. 2007 16:05
Dobrý den
prosím o radu, dosud jsem ve sdružení ( 2 účastníci, pronajímají nemovitosti ) vedla DE a pověřený účastník neměl jiné aktivity, teď se stal členem dalšího sdružení :-)
Od roku 2007 přecházíme na podvojné, potřebovala bych si ověřit :
bude nutné založit 3 účetnictví (1 každému účastníkovi, + jedno účetnictví za sdružení ) ?
podíl na pronajímaných nemovitostech ( každý 1/2 ) kupovali v jiné době, každý za jinou cenu, tzn. mají i rozdílnou výši odpisů - měla bych tedy nemovitosti dát každému do jeho " osobního " účetnictví ( každému tu jeho půlku ) , a stejně tak i auta, která vlastní jednotlivě ?
Do účetnictví sdružení potom společný účet, pokladnu, pohledávky, závazky , zálohy atd...
taky nevím, jak to účetně vypořádat na konci roku ( podíly mají 50%, dosud jsem v DE jen půlky dala do daňového přiznání )
pokud byste věděli o nějakém vzoru, jak účtovat - zde na foru jsem nalezla dotazy na sdružení , ale většinou DE
Děkuji za tipy