PÚ ve sdružení FO

• (neregistrovaný)

24. 4. 2007 16:05

Dobrý den
    prosím o radu, dosud jsem ve sdružení ( 2 účastníci, pronajímají nemovitosti ) vedla DE a pověřený účastník neměl jiné aktivity, teď se stal členem dalšího sdružení :-)
    Od roku 2007 přecházíme na podvojné, potřebovala bych si ověřit :
    bude nutné založit 3 účetnictví (1 každému účastníkovi, + jedno účetnictví za sdružení ) ?
    podíl na pronajímaných nemovitostech ( každý 1/2 ) kupovali v jiné době, každý za jinou cenu, tzn. mají i rozdílnou výši odpisů - měla bych tedy nemovitosti dát každému do jeho " osobního " účetnictví ( každému tu jeho půlku ) , a stejně tak i auta, která vlastní jednotlivě ?
    Do účetnictví sdružení potom společný účet, pokladnu, pohledávky, závazky , zálohy atd...
    taky nevím, jak to účetně vypořádat na konci roku ( podíly mají 50%, dosud jsem v DE jen půlky dala do daňového přiznání )
    pokud byste věděli o nějakém vzoru, jak účtovat - zde na foru jsem nalezla dotazy na sdružení , ale většinou DE
    Děkuji za tipy

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 4. 2007 8:53

Irena (neregistrovaný)

Re: PÚ ve sdružení FO
      Také zpracovávám PÚ pro sdružení dvou FO.
      Účetnictví ještě pro každého jednotlivě pouze v případě, že má ještě kromě sdružení nějaké jiné aktivity. Do přiznání se dává 50% hospodářského výsledku do řádky 104 přílohy č.1.

• 25. 4. 2007 9:36

lenkaK (neregistrovaný)

ano, pověřený účastník má ještě druhé sdružení, ale to neúčtuje on..takže pro něj zřejmě ještě jedno účto ? ( i když se tam nebude celý rok nic dít, možná na konci roku něco přeúčtují )
      druhý účastník nemá kromě našeho sdružení žádnou aktivitu, takže tomu by stačilo přiložit k DP rozvahu sdružení ? ale bude si ze svého účtu platit pojištění
      Pokud bych vedla nakonec jen jedno účetnictví za sdružení, potom jejich individuální odpisy, pojištění,sil.daň l atd. zřejmě vše účtovat nedaňově a zohlednit až v DP ?

• 26. 4. 2007 8:11

LenkaK (neregistrovaný)

Děkuji za trpělivost, dosud jsem se sdružením problémy neměla ( ani náš FÚ ), ale to správné navedení PÚ mě zaskočilo :-))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).