Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 1. 2011 15:27
Dobry den,
prosil bych o radu v souvislosti se zacatky s podnikanim.
Moje situace je takova, ze dva kamaradi si zalozili pred par dny firmu ve Svedsku, jelikoz oba jsou Svedove, maji v ni kazdy polovicni podil. Ja jsem s nimi od zacatku podnikani, rozjizdim nejake aktivity v oblasti personalnich agentur v Ceske republice, s tim ze jeden z podilniku ma na starosti trh v Madarsku a druhy vyhledavani uchazecu ve Svedsku. Jelikoz se zacina darit, mam obavu, aby mne v budoucnu nevypekli, penize kazi i pratele..
Jak se mam pojistit proti moznym rizikum, jelikoz oni budou mit vsechny informace ode mne, smlouvy apod, tak by mne eventualne mohli, kdyz se jim zamane mne vysachovat ze hry az ja vybuduju nejakou pozici na ceskem trhu, nebo by mi mohli snizovat ustne domluvene provize apod. Nejsem ani jejich zamestnancem, zadni oficialni vztah k firmne nemam a do blizke budoucnosti mi navrhli si zalozit treba OSVC, aby mi mohli oficialne posilat provize.
Jak se tedy v tomto pripade zajistit? Vstoupit k nim do spolecnosti - platit svedske dane, soc. poj. apod? Nebo to jde osetrit nejak jinak, nejaka dcerina spolecnost pro Ceskou republiku, zalozena zde v CR na moje jmeno? Nebo nejaky pisemny kontrakt?
Prosim o pomoc!
Dekuji za odpoved!