Re: věčné téma sdružení-informace z FU
zkuste rozlišit mezi tím, co říká zákon, a co tu radí diskutující. i když musím říct, že 95% z nich radí dobře. samozřejmě za sdružení vy a manžel povedete jeden deník. jedině pokud by jste měli ještě samostatné podnikání, povedete ještě každý svůj.
ale já to chápu tak, že sdružení jsme vytvořili proto, že já mám účto a manžel zednictví. Byli jsme dříve spolupracující osoby, ale protože větší podíl práce jsem měla stejně u něj, tak jsme udělali sdružení. Asi opravdu nechápu. Já když někomu vystavím fa za vedení DE, tak to nespadá do sdružení? Jak mám chápat samostatné podnikání? Omlouvám se blbé otázky.
Mě připadá, že spolupráce pro váš případ byla vhodnější forma. Sdružení jako forma podnikání je myšleno tak, že se sdružíte za nějakým účelem (dosažením zisku ze jedné konkrétní činnosti) to, že chcete oba s manželem dosahovat výdělku (jako financí) je něco jiného. U vašeho případu postrádám smysl sdružení.
Tak ještě abych měla jasno: s manželem budeme sdružení zednictví on -já provádění staveb, jeden pen.deník. Svoji akvitu vedení DE -jiný pen.deník, svoje DPH. Jak to bude s doklady na nákup tř.náplní do tiskárny, fakturami za telefon, sociální,zdravotní. Prosím poraďte než udělám nějaký průšvih.
Hledám i v literatuře ale nejsem moudrá. Nikde jsem nenašla polopatické vysvětlení.
Asi proto, že sdružení není primárně určeno pro podnikání, což mj. lze usoudit z jeho zařazení do ObčZ a ne do ObchZ.
Pokud však za každou cenu chcete mít sdružení bez právní subjektivity, tak se připravte na to, že je to nejhůře ošetřená "právní forma", která je u podnikání možná.
Sepište si důvody pro a proti a určitě se správně rozhodnete.
Já vidím jako rozumnější řešení, že budete s manželem spolupracovat (povedete mu účetnictví) a sama si budete fakturovat za sebe vedení účetnictví pro jiné odběratele. Dávat stavební činnost a vedení účetnictví dohromady v tom nevidím žádný přínos.
Ale je možné, že až si to přečte pan "1", tak Vám sdělí, že sdružení je brnkačka pro toho co to umí. :-))
Hezký den!
>
>Já vidím jako rozumnější řešení, že budete s manželem
>spolupracovat (povedete mu účetnictví) a sama si
>budete fakturovat za sebe vedení účetnictví pro jiné
>odběratele. Dávat stavební činnost a vedení účetnictví
>dohromady v tom nevidím žádný přínos.
Dvě dobře míněné poznámky: nechápu, proč si takhle nesmyslně komplikujete život sdružením a nechápu, jak chcete dělat účetnictví, když v tom takhle plavete... Jana F.
já sice s pavlem a jeho obecným názorem na sdružení nesouhlasím, ale u tohoto konkrétního případu nevidím smysl sdružení. účelem je společně dosáhnout "nějakého cíle". takže účelem sdružení je např. pokrýt jednotlivými žl vykonávanou činnost, vyhnout se zaměstnaneckému poměru apod. u manželů s těmihle živnostmi sdružení neřeší nic a spolupráce vyjde nastejno - teda lépe např. kvůli papírování .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 4. 2007 21:46
Když tady pročítám veškeré dotazy o sdružení tak z toho mám hlavu kolem. Manžel má firmu-zednictví /2 zaměstnanci/. Já mám ŽL na účetnictví. Na FU mě řekli, že můžeme vytvořit sdružení a povedeme jen jeden peněžní deník !, oba DPH 1x dle dokladů, 1x 0.
Takže jsem se podle toho zařídila, od nového roku jsme jako sdružení , ale když tady čtu diskuzi tak mi jde hlava kolem!!!
Proč tedy vytvářet sdružení, když by se vlastně vedla ještě jedna evidence navíc. Každý za svoje aktivity a ještě za sdružení. Nevím asi jsem blbá, nebo už vůbec nechápu.