Re: náhrada mzdy ve svátek
Pracuji 8 hodin denně 5 dní v týdnu. Není to plat a zřejmě ani hodinová. Ve smlouvě je základní mzda 7500 Kč + prémie.Asi tak jednou za měsíc na mě vyjde sobotní služba cca 4 hodiny. Za tyto hodiny není placený přesčas. Údajně je to zohledněno v prémiích, ale to se nedá zjistit, jelikož není známo, jak se prémie přidělují.
Vlastně je pro mne každý měsíc překvapení, jaká bude výplata.
Minimální mzda je 8000 Kč (dosahujete jí vůbec?), měla byste mít ale zaručenou mzdu (Zákoník práce § 112). Sobotní příplatky byste měla mít zaplacené navíc - viz ZP § 118 (minim. 10% průměr.výd.), přesčas. - ZP § 114 - 25 % průměr. výd. byste měla také obdržet navíc (ve mzdovém výměru (zařazení) nemůže již být přihlédnuto k práci přesčas).Nebo si můžete za přesčas.hodiny vybrat náhradní volno, ale stejně příplatek za sobotu a neděli vám náleží.
Jste tedy odměňována měsíční mzdou, tzn. že při odpracování celého měsíce Vám náleží stále stejná základní mzda, ať už má měsíc 20 nebo 22 pracovních dní. Pokud je v měsíci svátek, pak tento se při měsíční mzdě neplatí zvlášť, náleží stále stejná mzda (tzn. že když má měsíc 20 prac. dní, dostanete 7500 + aspoň 500 Kč prémie a pokud má měsíc 22 prac. dní a navíc svátek, zase dostanete 7500 Kč + aspoň 500 Kč prémie). Sice se začátkem roku vyrojily jiné názory (tzn. že svátek platit zvlášť a tím pádem by byla měsíční mzda o ten den zkrácená), ale já k tomu nevidím důvod. Pokud máte na měsíc 7500 kč a pracujete na plný úvazek, pak ještě každý měsíc k tomu musíte dostávat prémie tak, aby celkem hrubá mzda (bez dalších příplatků např. přesčasových apod.) činila aspoň 8000 Kč - při odpracování celého měsíce. Pokud jdete NAVÍC pracovat v sobotu, musí být tato základní mzda navýšena o odpracované hodiny a navíc máte dostat příplatek 10% za práci v sobotu. A pokud si nevyberete náhradní volno, pak ještě přesčasový příplatek 25%. Ale svátek se při měsíční mzdě zvlášť neplatil (a já zastávám názor, že se výklad zákoníku nezměnil).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 4. 2007 8:15
Dobrý den, zjistila jsem, že na výplatní pásce nemám vůbec proplacenou náhradu za svátek. V jakých případech to tam být nemusí? Např. za duben mám na pásce odpracováno 160 h + 8 h dovolená. Svátkové hodiny mám připočítány k základu. Může se svátek nějak zohlednit v prémiích?? Díky na odpovědi.