Re: náhrada škody
Všechny kontroly zatím proběhly bez závad,toto je první.Zajímá mě zda musí být sepsána dohoda o náhradě škody a zda po mě může chtít splácení i po ukončení PP.
Re: náhrada škody
§ 263
(1) Výši požadované náhrady škody je zaměstnavatel se zaměstnancem povinen projednat a písemně mu ji oznámit zpravidla nejpozději do 1 měsíce ode dne, kdy bylo zjištěno, že škoda vznikla a že za ni zaměstnanec odpovídá.
(2) Uzavřel-li zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodu o způsobu náhrady škody, je její součástí výše náhrady škody požadované zaměstnavatelem, jestliže svůj závazek nahradit škodu zaměstnanec uznal. Dohoda podle věty první musí být uzavřena písemně, jinak je neplatná.
(3) Výši požadované náhrady škody a obsah dohody o způsobu její úhrady s výjimkou náhrady nepřesahující 1000 Kč je zaměstnavatel povinen projednat s odborovou organizací.
Polde mne pokud to s vámi do měsíce neprojednal, je to promlčené, ale je to jen můj zcela laický názor
Re: náhrada škody - prosím právníka
Hm, tak jsem jukl do komentáře k ZP a bohužel tam píšou, že "neprojednání výše požadované náhrady škody se zaměstnancem neznamená zbavení se odpovědnosti zaměstnance za náhradu škody, jde však o porušení povinnosti ze strany zaměstnavatele".
Což je vám prd platné, je mi líto.
Re: náhrada škody - prosím paní Jiřku
Slovo "zpravidla" znamená, že to nemusí být VŽDY do 1 měsíce.
V § 331 ZP se v pro případ promlčecí doby odkazuje na občanský zákoník (§§ 103,106,107,109-112).
§ 106 odst. 1 Obč.Z - právo na náhradu škody se promlčí za DVA ROKY ode dne, kdy se poškozený dozví o škodě a o tom, kdo za ni zodpovídá.
Když do 2let neuznáte náhradu škody, může zaměstnavatel právo uplatnit u soudu a 2letá lhůta se staví.
§ 110, odst. 1, druhá věta Obč.Z - Bylo-li právo dlužníkem písemně uznáno co do důvodů i výše, promlčuje se ZA DESET LET ode dne, kdy k uznání došlo.
Takže uzavřením dohody o srážkách (nebo splátkách) škody se zavazujete, že budete splácet podle dohody. Při neplacení dohodnutých splátek může dát zaměstnavatel k soudu návrh na exekuci.
Když Váš prac.poměr končí k 30.6.2007, bude dohoda o srážkách ze mzdy uvedena v zápočtovém listě a nový zaměstnavatel bude mít povinnost dohodnuté srážky provádět. Kdybyste po 30.6.07 nesplácela podle dohody, mohla byste ztratit výhodu splátek a věřitel by měl nárok na jednorázovou splátku zbývajícího dluhu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 4. 2007 12:06
Dobrý den,jsem mzdová účetní,v lednu kontrola zjistila chybu v nem.dávkách,zaměstnavateli jsem způsobila škodu 30000,-.Nic po mě nechtěl.Dnes, když jsem dala výpověď,protože jsem si našla jiné zaměstnání po mě bude chtít náhradu škody.Jak je to s §263 a měsíční lhůtou v něm uvedenou? Jakou náhradu po mě může chtít? Může chtít náhradu v hotovosti nebo jen pomocí srážek ze mzdy?Děkuji za rady.