Re: Pracovní doba-malé dítě
Pokud máte v pracovní smlouvě smluvenou pracovní dobu (od-do), pak platí to, co je ve smlouvě a na změně se musí obě strany domluvit. Pokud to ve smlouvě nemáte, pak pracovní dobu určuje zaměstnavatel. Přesčasy viz Zákoník práce § 93. (Věk dítěte v tomto případě roli nehraje).
Re: Pracovní doba-malé dítě
Ta formulace o tom rovnoměrném rozložení se dá vysvětlit i tak, že je rozložena rovnoměrně na 5 dnů v týdnu, tedy každý den 8 hodin. Ovšem nemáte smluveno, od kdy do kdy přesně je těch 8 hodin. V takovém případě to může určit zaměstnavatel - pochopitelně předem, ne že ráno přijdete a on by Vám řekl, že máte přijít až odpoledne. Takže tady to pro Vás vidím špatně. Nesmluvila jste si přesný čas pracovní doby a Vaše pracovní zařazení je zřejmě takové, že zaměstnavatel potřebuje určitou pružnost. Nevím co nebo koho kontrolujete, ale když je efektivnější provést kontrolu večer, pak těžko můžete trvat na tom, že ji budete provádět jen od 7 do půl třetí. V takovém případě zaměstnavatel potřebuje na tuto práci někoho, komu přizpůsobení se nedělá problémy. Přesčasy nařídit může, dokonce jste i podepsala souhlas. Osobně bych Vám doporučila najít si pro Vás vhodnější práci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 4. 2007 15:08
Dobrý den.Pracuji od 6-14,30.Starám se o 4,5 leté dítě a zaměstnavatel mi pořád chce měnit pracovní dobu.Nebo mne nutí chodit po pracovní době na kontroly.Kolem 17,30.Takže než dojedu domů už abych se obrátila a jela nazpět.Může mi nařizovat takové přesčasy když mám tak malé dítě.Nebo neustále měnit pracovní dobu.Jednou mám jít od 10 do 18 a podobně.děkuji