Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 4. 2007 17:08
Dobrý den,
uvažuji o koupi nového motocyklu do firmy a to na úvěr. A mě zajímá,v jakých případech se na mě vztahuje povinnost platit havarijní pojištění. Pán v prodejně mi vytiskl kalkulaci splátek úvěru, kde je v každé splátce zahrnuto i hav. poj. Suma je ale dost vysoká (cca 12 000 ročně), proto jsem zvědav, jak to vlastně s touto povinností platit hav. poj. je.
Kdo musí platit a kdo ne. Je to v tomto případě snad tím, že se společnost, poskytující úvěr, nějak jistí, dokud nebudou splátky zaplaceny? Nebo snad musím automaticky platit HP z důvodu toho,že je motocykl pořízen na firmu? Musí i soukromá osoba platit HP, pokud si koupí motocykl na úvěr? A pokud mi tedy opravdu vzniká tato povinnost, jak dlouho musím HP platit? Dokud splácím? Nebo dokud bude moto odepisováno a zapsáno jako HIM ve firmě?
Uvažuji totiž, co je pro mě výhodnější. Zda dát moto do firmy a odečíst si DPH a uplatňovat roční odpisy, ale zároveň platit nehorázné HP. Nebo v případě, že soukromá osoba platit HP nemusí, si pořídit moto na soukromo, čímž sice příjdu o DPH a odpisy, ale nebudu muset platit 12 000 ročně za havarijní pojištění...
Díky za rady
Petr