Re: Práce ve svátek
Hezký den.
Jak říká klasik , život je jeden z nejtěžších !! K Vašemu dotazu. Není to vůbec jednoduché. Ze zákona je za práci ve svátek nárok na náhradní volno nebo dohoda o zaplacení příplatku ve výši nejméně 100% průměrného výdělku . Takže přednost je to náhradní volno a pokud ho nelze poskytnout , pak se má zaměstnavatel se zaměstnancem dohodnout na kompezaci vyplacením výše jmenovaného příplatku.Poskytnutí náhradního volna na konkrétní den je ale samozřejmě zase dohoda mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem . Pořád tady píšu slovo -dohoda - a o tom to je . Každá strana má samozřejmě určité možnosti a požadavky. Takže tady jsem Vám moc nepomohla.
Jiná věc je , že tato kompenzace musí být vyrovnána do třech měsíců , kdy jste ve svátek pracoval- ze ZP. Nevím jestli pracujete v nepřetržitém provozu nebo ta práce ve svátek je vyjímečná .Pokud toto zaměstnavatel neřeší , pak máte možnost se obrátit na kontrolní instituci nebo soud .
Popravdě řečeno je to z bláta do louže a vůbec ne jednoduchá záležitost , protože spousta firem funguje jak za raného kapitalismu v 19. století a zaměstnanci se musí rozhodovat , jestli svá práva uplatní nebo raději zůstanou zaměstnaní.Takže držím palce!
hanka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 4. 2007 10:37
Zaměstnavatel v případě volby zda náhradní volno či proplatit odmítá uznat nárok zaměstnance na jakoukoliv volbu zda náhradní volno -příklad 1. Práce 9.4.2007, já chci náhr.volno 23.5.2007.Zaměstnavatel nesouhlasí a nařídí volno na 29.6.2007.S tímto nesouhlasím,jak dál?
Příklad 2.Nechci náhradní volno (rodina si mně ve svátek neužila,protože jsem byl v práci) a proto chci svátek proplatit.Požádám písemně, zaměstnavatel se odmítne písemně vyjádřit a svátek odmítá proplatit.
Takže, jak dál?
To není zkouška, to je život.
Hezký den