Re: Nepl.volno před víkendem a zdr. poji
záleží,jak je žádost o neplacené volno napsaná
pokud žádá o 1 den (pátek), tak zaměstnanec za to nemůže, že dalším dnem je so+ne (nemůže jít do práce i kdyby chtěl) - platí ZP za 1 den
něco jiného je, pokud v pátek má neomluvenou absenci - tam mohou napadnout placení ZP za 1 den
asi záleží na jednotlivých kontrolorech a ZP
Za den neplaceného volna se platí 13,5%. Za ostatní dny musí být odvedeno z poměrné části minimálního vyměřovacího základu. Záleží tedy na tom, jaký má příjem za zbývající dny. Z minimálního vyměřovacího základu se vypočte poměr na kalendářní den daného měsíce (za březen 8000/31) a tento poměr se vynásobí počtem odpracovaných kalendářních dní. Pokud je skutečný příjem nižší než tato částka, je nutné z rozdílu odvést 13,5%. To platí pro osoby, pro které mají stanoven minimální vyměřovací základ (nejsou studenti, důchodci, na mateřské...)
Je to asi špatně pochopené - dny před víkendem a dny po víkendu.
Jsou to normální pracovní dny. Zdr.poj. se však odvádí za kalendářní dny, problém bude v tom, že mu asi zadala volno od pátku do úterý a to jsou pak 4 dny. Kdyby zadala zvlášť l den volno pátek a l den volno úterý, bylo by to spopočítáno jen z těchto dvou dnů. Jinak platí rada přede mnou, že musí být odvod z měsíč.vyměř.základu dodržen.
Mockrát děkuji za odpovědi! O neplacené volno žádal v úterý a poté i v pátek, tzn. 2 dny. Šlo mi pouze o ten pátek. Odvedla jsem pojištění pouze za 1 den.
Ovšem, jak jsem psala, kamarádka měla zaměstnance, který bez omluvy nepřišel čtvrtek, pátek do práce = neomluvená abs., odvedla pojištění (13,5%) pouze za tyto 2 dny a kontrola ji poté doměřila ještě sobotu a neděli. Takže to mám správně a pouze při neoml. absenci se doměřuje i sobota s nedělí? Znovu předem děkuji!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 4. 2007 9:41
Prosím o radu, jak se odvádí zdravotní pojištění z neplaceného volna, které bylo např. v pátek - před víkendem? Zdr. pojištění se bude odvádět i ze dnů sobota + neděle? Dle dohody se zaměstnancem se mu strhává celých 13,5%. Ale teď nevím, jestli jen za 1 den nebo 3 dny... Děkuji předem.