Propustky k lékaři, odborná vyšetření

• (neregistrovaný)

27. 4. 2007 18:39

Můj zaměstnavatel mi neuznává propustky k lékaři. Mám dojíždět na speciální rehabilitace mimo místo mého bydliště a jsem nucena si vybírat dovolenou nebo neplacené volno. Popřípadě PN. Není možné se s ním domluvit. Když argumentuji, že dle zák. práce na to mám právo, odpoví, že pro něj zákoník neplatí. Chtěla jsem se zeptat,má právo mi propustky rušit a kdo vyplácí PN? OSSZ nebo zaměstnavatel?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 4. 2007 18:52

1234 (neregistrovaný)

Re: propustky k lékaři, odborná vyšetřen
      já mám dojem, že návštěvy lékaře v pracovní době jsou omluvené jen mimořádné - náhlé onemocnění apod. zaměstnanec je povinen navštěvovat lékaře mimo pracovní dobu. jedině pokud to nejde (ordinační doba jen v pracovní době) tak v pracovní době.

• 27. 4. 2007 19:22

Jiřka (neregistrovaný)

Re: propustky k lékaři, odborná vyšetřen
      Podle zákona je to tak, že zaměstnavatel má omluvit a zaplatit dobu nezbytně nutnou k ošetření nebo vyšetření ve zdravotnickém zařízení, pokud toto nebylo možné provést mimo pracovní dobu a pokud se zdrav. zařízení nachází co nejblíže místa pracoviště nebo bydliště. Pokud bylo možné domluvit návštěvu mimo pracovní dobu a zaměstnanec jde v pracovní době, pak nezbytně nutnou dobu omluví, ale neplatí. Pokud má podobné zdrav. zařízení blíže bydlišti nebo pracovišti a on jede do vzdálenějšího, bere se doba nezbytná jako kdyby jel do toho bližšího. Zákon toto sice stanovuje, ale zaměstnavatel se docela pochopitelně brání tomu, aby zaměstnancům takto zameškanou dobu musel hradit, protože pro něho jsou to peníze vydané za nic. Ani mně se toto zákonné nařízení nelíbí, protože jde o zaměstnancovu soukromou věc. I když se Vám to nebude líbit - pokud někdo chodí často a na více hodin a domáhá se úhrady, zaměstnavatel pochopitelně dojde k názoru, že takový zaměstnanec se mu nevyplatí, důsledky domyslete sama. Nemocenskou vyplácí buď zaměstnavatel (a ten si to vyrovná se sociálkou) nebo sociálka, podle toho, zda se jedná o velkou nebo malou organizaci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).