Re: Odchod do důchodu-zdrav. pojišťovna
To nevím, řekli mi na OSSZ, že jí můžem pp skončit k 30.4. i když jde do důchodu až 2.5. Ptala jsem se tam. Nechtěla jsem jí kvůli jednomu dni v měsíci vést v evidenci.
Ano, Vy jste s ní mohli skončit PP (když to takto berete i kdykoliv
během dubna, pokud se dohodnete na uk.PP). Jde jen o princip - nezaplatíte jí svátek,na který má nárok nebo na pom.část mzdy (nevím, jak platíte) zvlášť pokud u Vás pracovala dlouhou dobu). V některých zaměstnáních mají i důchodci, kteří odchází přímo z prac.procesu do důchodu nějaké výhody - zde nevím, zda to bude mít splněné (třeba nic takového ani neposkytujete)
O se odhlašuje a D přihlašuje jako důchodce, ale nevím, zda tam může být den prodleva, abyste to takto provedli
Jaká prodleva? V tomto případě je to nesmysl. Zaměstnavatel ji odhlásí 30,4. 07 kódem O ,protože se tak dohodli při skončení pr.poměru. O žádný svátek ji neošidili, protože není vůbec důvod k jeho placení.To, že jde do důchodu hlásí zaměstnavatel kódem D 2.5., ale v případě,že pokračuje pr.pom.(bez ukončování). Jestliže skončil, musí se jít na zp nahlásit sám v ruce s rozhodnutím o přiznání důchodu.
A proč, když v té době už není Vaším zaměstnancem? Kromě toho - do důchodu jde až 2.5., ne 1.5. O nahlášení toho, že jde zaměstnanec do důchodu se stará zaměstnavatel pouze tehdy, když ten zaměstnanec u něj pracuje. V uvedeném případě ale od 30.4. končí pracovní poměr a dále tam pracovat nebude. Proto zaměstnavatel nahlásí pouze ukončení prac. poměru (kódem O) a co bude dále, to už není jeho starost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 4. 2007 10:32
Prosím, jak mám u zdravotní pojišťovny odhlásit zaměstnankyni, která k 30.4. končí pp a od 2.5 jde do důchodu?Děkuji