Re: vklad pozemku do kapitálu
Dle mého na účtě 031 nedojde k žádné změně, ten pozemek je v majetku a v majetku zůstane. Ke dni zápisu do OR dojde ke zvýšení ZJ účetním zápisem 419/411 a to cenou pozemku dle notářského zápisu. Jediné, co mně ještě napadá je, že cena pozemku v notářském zápisu nemusí být stejná jako při pořízení pozemku a jeho zaúčtováním na 031, ale to záleží na tom, zda bude potřeba k not.zápisu i odhad pozemku. Zuzik
Moc děkuji - myslela jsem si to, akorát tam opravdu dojde k velkému navýšení hodnoty, protože v majetku je evidován jako zahrada, avšak teď se jedná o zastavěnou plochu, tudíž se cena zvýšila - takže nevím jestli na 031 zůstane původní hodnota - nejspíš ano, kdežto zápis 419/411 bude již v hodnotě nové? Je to tak?
Zřejmě ano, ten 419/411 určitě dle hodnoty v zápisu-a OR a ten pozemek v poř.hodnotě zůstává na 031,ale jistá si stopro nejsem. Jen tak uvažuji, že bychom neměli tu 031 proti čemu zvýšit.... Zuzik
Jsou tam nejméně dva problémy:
a) společnost nemůže nabývat dle ObchZ vlastních podílů
b) společnost nemůže vložit aktivum do svého vlastního pasiva.
Přeci nemůžete zvýšit pasivum,když aktivum je stále stejný pozemek. A pokud by společníci chtěli navýšit ZK alespoň o rozdíl mezi pořizovací a tržní cenou pozemku, tak to také nejde, pokud pozemek neprodáte a pokud ho kupující nazpět nevloží.
Hezký den!
Tak já to řešila pouze z hlediska jak to zaúčtovat a vůbec mě nenapadlo řešit, jestli to vůbec jde - přiznám se, že příslušné ustanovení obch. zákoníku neznám - pomůžete mi? A kde najdu to, že společnost nemůže vložit aktivum do pasiva - má to sice logiku, ale já své tvrzení musím podložit zněním zákona. Velice děkuji. Jiřka
§ 120 ObchZ
To, že společnost nemůže vložit své aktivum do svého pasiva beru za axiom podvojného účetnictví, jako že se za účetního nepovažuji.
Jedna ze zásad účetnictví je zásada opatrnosti. Aktiva se nemohou přeceňovat směrem nahoru, pouhe se o tom v příloze uvede poznámka.
Dovoluji si tvrdit, že pokud nedojde k přeprodeji, tak vyšší hodnotu do aktiv nedostanete.
Ale navýšení jde na MD/D 411/419 dvou účtů pasiv, ne? Jak jsme se shodli, na 031 vůbec nekoukámea nic s ním dělat nebudeme.
Víte, my máme v majetku stroje, jako dlouhodobý majetek je evidujeme i odepisujeme. Zároveň jsou dva z nich v hodnotě cca 3mega vloženy i do základního jmění společnosti. Tzn. že jsou na účtě 022, oprávky klasicky a jsou jako základní jmění-jejich finanční hodnota na účtu zákl.jmění. Já si myslím, že jim nic nebrání vložit ten pozemek do ZJ. Ono sice myslet znamená hovno vědět, ale možná nás někdo rozetne nebo utře nebo nám vynadá, že jsme blbínci oba, já nevím. Nechcete letět se mnou, aspoň se nám proluftují květáky? :-)))) Zuzik
OT: jen pro Zuzika!!
Za blbínka se, v celé své skromnosti nepovažuji, a Vás také ne.
Ale jak říkám, mám blbej den. Odevzdal jsem na statistiku výkaz, kde jsem tvrdil, že 149=31+6. Navíc jsem to odevzdal pozdě i když jsem čísla měl od 24.4. Proto asi má edukační schopnost limituje k nule.
Přece umím zaúčtovat blbej vklad do společnosti!!!!!
Bohužel koště mám již obsazené, nabídka měla přijít dříve!! :-))
Re: OT: jen pro Zuzika!!
To jsem si ani na chvilku nemyslel, jednak jsem splachovací a jednak již pár měsíců sleduji Vaše vystupování zde.
Ale k věci.
Co říkáte mému návrhu účtování? Vždyť jinak ty šibenice nevynulujete!!! Kouknu se pro jistotu do literatury. Někde tu musím mít Vklady do společností. Ale jedná se pouze o prostou rovnici A=P.
Re: OT: jen pro Zuzika!!
Souhlasím s Vámi i s Vaší šibenicí. Teď už jsem z toho tak zamotaná, že už ani nevím co lze kam vložit. Asi bude nejlepší, když do sebe vložím štamprdli dobré trnkové.
Jsem ráda, že jste nad věcí a ujišťuji Vás, že své vystupování se snažím mírnit, i když se mi to někdy vymkne. Mám totiž silně vyvinutou slabou vůli,tak to ode mně berte jako lék pro udržení duševní svěžesti ;-) Zuzik
Pokusím se na číslech účtů:
419/411 rozhodnutí VH o zvýšení ZK
353/419 pohledávka za upisovateli
031/353 získání nového aktiva výměnou za podíl ve společnosti
Problém je, že se stále jedná o stejný pozemek na 031 a ten sám o sobě nemůže generovat zvýšení 411. Pokud společnost nezíská nové aktivum tak nemůže zvýšit stávající pasivum.
Nepovažuji se za účtaře, ale domnívám se, že zákon zachování energie musí platit i v účetnictví.
Hezké slunné odpoledne!
*** Dovolím si nakrátko se vmísit :-) Zvyšovat ZK můžete buď novými vklady nebo z VLASTNÍCH ZDROJU (§144 Obch.Z.). Tady je jen nemovitost (=aktivum), které když necháte na stejné výši a zvýšíte jen ZK (=pasivum), tak dojde k té nerovnováze, o které zřejmě Pavel mluví. Když nemovitost prodáte, pak získáte teprve zdroj ke zvyšování ZK. A ani zvyšování ZK z vlastních zdrojů nejde jen tak = má svá pravidla (§208 Obch.Z.) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 4. 2007 11:32
s.r.o. má v majetku pozemek vedený na účtě 031 - chtěla by o tento pozemek zvýšit základní jmění - kapitál. Je mi jasné, že musí sepsat notářský zápis, poslat na OR apod. Ale má to nějaký dopad daňový? A jak se to bude účtovat, když na účtě 031 již tento pozemek vedený je?
Děkuji moc za Váš čas