Re: do kolika let výživné??
§85 Zákona o rodině : vyživovací povinnost rodičů trvá , dokud dítě není schopno se živit samo. Po 18-tém roku věku si "dítě" žádá o úpravy výživného samo. Pokud nastoupí do zaměstnání apod.-začne se samo živit a tuto práci přeruší za účelem dalšího studia, pak mu již výživné nenáleží.
Celkem zajímavé je, že pokud je vyživující rodič OSVČ a nepředloží soudu výdělky, považuje se za jeho výdělek patnáctinásobek životního minima. Ale to jen na okraj.
Každý z vyživujích rodičů má právo obrátit se na soud v případě, že není spokojen s výší výživného nebo když nastanou skutečnosti, které výši výživného ovlivní. Zuzik
dřív se prostě bralo, že když se dítě vyučí nebo dostuduje, je schopno se samo živit. od doby, kdy absolventi nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti, se to bere až od chvíle, kdy nastoupí do zaměstnání. takže pokud sprateček nechce dělat nebo maká načerno, jsou rodiče povinni ho živit dál. pokud teda u soudu neprokáží že dělá nebo že práci odmítá. na jednu stranu souhlasím - proč by ty nefachčenka měl živit stát, ať je živí ten, kdo je takto vychoval. ale v rozvedenejch rodinách to bývá zajímavý. znám případ, kdy matka nedělá a nechce aby dělal i syn (načerno maká jak šroubek), aby nepřišli o dávky a tatík lepí stále výživné, berou sociální dávky a ještě mladej vydělá na stavbě:-(
Já mám spíš opačnou zkušenost, dřela jsem jak kůň-samoživitel a tatík na synka neplatil a žil ze socky a dělal na černo a já neměla žaludek se tahat po soudech a dokazovat, kolik by si MOHL vydělat.
Ale to je už jiný soudek.
Ty drahé ratolesti si neuvědomují, že i ony mají vyživovací povinnost vůči svým rodičům. Ale to se nenosí, šoupnem babku do domova a dojdeme si pro důchod :-(
Holt to není v tom životě vůbec jednoduché. A spravedlivé už vůbec ne. Jdu stavět májku, nashledanou v lepších časech. Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 4. 2007 20:46
Chtěla bych se zeptat, do kolika let dítěte je povinen otec platit výživné pokud dítě přestalo navštěvovat střední školu bez dokončení (má jen základní vzdělání). Dítěti bude letos v září 18.let a nastoupilo do zaměstnání.