Re: Darování domu
1.Musí být sepsána darovací smlouva, otec vám daruje svůj podíl, matka svůj. Darovací smlouvy ve 4 vyhotoveních (1 paré musí mít ověřené podpisy) podáte se žádostí o vklad na příslušný katastrální úřad.
2. Do 1 měsíce po zápisu do katastru nemovitostí musíte podat na FÚ přiznání k darovací dani - tu vám FÚ vyměří. Odhad nemovitosti přikládáte až k tomuto přiznání, není tudíž k sepsání darovací smlouvy nutné.
Re: Darování domu
Začal bych na katastru, zda jsou nemovitosti v podílovém spoluvlastnictví zapsány také tam. Dárci jsou oba rodiče, oba darují celou nem. Vám a příteli - každému 1/2.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 5. 2007 11:47
Dobrý den,
potřebovala bych poradit s takovým problémem.
Moji rodiče za trvání manželství koupili pozemek a postavili na něm dům. Obojí je (tedy bylo) samozřejmě v SJM. Pak se rozvedli, ale ani při rozvodu ani po něm neproběhlo majetkové vypořádání, takže nastoupila zákonná fikce, podle které nemovitosti (dům a pozemek, na kterém dům stojí) jsou v podílovém spoluvlastnictví bývalých manželů, přičemž jejich podíly jsou stejné.
Máma v tom domě pořád bydlí a chce, aby se dům přepsal na mě a na mého přítele.
A tady nastává problém. Jak na to? Jak by měla být formulována darovací smlouva?
Myslíte, že bude stačit, aby v této smlouvě byli dva dárci (otec a máma), jako podíloví spoluvlastnící a já a přítel jako obdarovaní, a jen by se tam uvedlo, že jsou podíloví spoluvlastnící a příslušný § OZ, podle kterého se tak SJM vypořádálo (jakoby), a že mi oba své podíly darují?
Nebo se musí před tím alespoň formálně sepsat jakési vypořádání majetku?
Nebo jak by to bylo nejlepší, aby to bylo co nejrychlejší. Můžete mi poradit?
A ještě se chci zeptat na odhad. Musí být před sepsáním darovací smlouvy nebo stačí až po podpisu, zatímto bude smlouva na katastru. A jaké v tomto případě připojit k návrhu na vklad doklady?
Děkuji předem za odpověď