Darování domu

• (neregistrovaný)

2. 5. 2007 11:47

Dobrý den,
    potřebovala bych poradit s takovým problémem.
    Moji rodiče za trvání manželství koupili pozemek a postavili na něm dům. Obojí je (tedy bylo) samozřejmě v SJM. Pak se rozvedli, ale ani při rozvodu ani po něm neproběhlo majetkové vypořádání, takže nastoupila zákonná fikce, podle které nemovitosti (dům a pozemek, na kterém dům stojí) jsou v podílovém spoluvlastnictví bývalých manželů, přičemž jejich podíly jsou stejné.
    Máma v tom domě pořád bydlí a chce, aby se dům přepsal na mě a na mého přítele.
    A tady nastává problém. Jak na to? Jak by měla být formulována darovací smlouva?
    Myslíte, že bude stačit, aby v této smlouvě byli dva dárci (otec a máma), jako podíloví spoluvlastnící a já a přítel jako obdarovaní, a jen by se tam uvedlo, že jsou podíloví spoluvlastnící a příslušný § OZ, podle kterého se tak SJM vypořádálo (jakoby), a že mi oba své podíly darují?
    Nebo se musí před tím alespoň formálně sepsat jakési vypořádání majetku?
    Nebo jak by to bylo nejlepší, aby to bylo co nejrychlejší. Můžete mi poradit?
    A ještě se chci zeptat na odhad. Musí být před sepsáním darovací smlouvy nebo stačí až po podpisu, zatímto bude smlouva na katastru. A jaké v tomto případě připojit k návrhu na vklad doklady?
    Děkuji předem za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 5. 2007 14:06

jájájá (neregistrovaný)

Re: Darování domu
      Odhad musíte mít před sepsáním darovací smlouvy. Každý z vlastníků může darovat jen to co je jeho = každý z rodičů svůj podíl. Nezapomeňte se přiznat na FÚ k darovací dani.

• 2. 5. 2007 15:14

EvaJ (neregistrovaný)

1.Musí být sepsána darovací smlouva, otec vám daruje svůj podíl, matka svůj. Darovací smlouvy ve 4 vyhotoveních (1 paré musí mít ověřené podpisy) podáte se žádostí o vklad na příslušný katastrální úřad.
      2. Do 1 měsíce po zápisu do katastru nemovitostí musíte podat na FÚ přiznání k darovací dani - tu vám FÚ vyměří. Odhad nemovitosti přikládáte až k tomuto přiznání, není tudíž k sepsání darovací smlouvy nutné.

• 3. 5. 2007 9:17

právník (neregistrovaný)

Začal bych na katastru, zda jsou nemovitosti v podílovém spoluvlastnictví zapsány také tam. Dárci jsou oba rodiče, oba darují celou nem. Vám a příteli - každému 1/2.

• 4. 5. 2007 8:02

Jarka.H (neregistrovaný)

právě že na katastru je pořád SJM, ale aktuální adresy, tedy otcova nová, aktuální adresa podle skutečnosti

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).