Re: měsíční mzda-práce ve svátek1.5. ?
Celý je to postavený tak, že pokud je zaměstnanec odměňován měsíční mzdou, tak se k tomu svátku přistupuje tak, jako kdyby ten den pracoval. Z toho vše vyplývá.
Takže pokud pracuje ve svátek, má nárok jen na den náhradního volna a nic jinýho. Pokud ten den bude pracovat, tak má nárok navíc jen na příplatek za práci ve svátek ve výši 100%.
>>vždycky si myslím, že už to vím, ale když na to
>>přijde, tak vždycky zblbnu.Můžete mi poradit?THP má
>>měsíční
>>mzdu,svátky neplatíme průměrem, jsou ve mzdě,mzda se
>>o
>>svátek nekrátí.Pokud do práce 1.5. nejde, má
>>např.10000,pokud jde do práce ve svátek,má stále 10000
>>a
>>náhradní volno za práci ve sv.,které máplacený
>>průměrem,tzn.
>>1 den k dobru, ale co s těmi 8 hodinami,které oddělá
>>za svou měsíční mzdu - má další den náhradního volna,
>>to asi ne, další den by měl, kdyby to byl přesčas,
>>např. by šel ve svátek v sobotu, ve svůj volný den, to
>>by
>>pak z jedné soboty byly 2 dny volna, resp. náhradní
>>volno plac.průměrem za práci ve svátek a pokud by
>>nechtěl proplatit přesčas,pak další den volna,ale ne
>>placený
>>průměrem + samozřejmě so zvýhodnění. je to tak?abych
>>se ale vrátila k původní otázce-jde 1.5. na 8 hodin
>>do
>>práce,takže má jen 1 den náhr.volna namísto příplatku
>>za práci ve svátek ?? druhý den volna nemá?
>
>Celý je to postavený tak, že pokud je zaměstnanec
>odměňován měsíční mzdou, tak se k tomu svátku přistupuje
>tak, jako kdyby ten den pracoval. Z toho vše vyplývá.
>Takže pokud pracuje ve svátek, má nárok jen na den
>náhradního volna a nic jinýho. Pokud ten den bude
>pracovat, tak má nárok navíc jen na příplatek za práci ve
>svátek ve výši 100%.
>takže jsem to řekla dobře? má náhradní volno za práci ve svátek, jo ? a v případě, že má ve smlouvě paušalizaci příplatku za práci ve svátek do 150 hodin, což lze, pak by měl dělat přesčasy do 150 hodin v roce, ale neměl b y si je vybírat ne ? mate mne, že on si je vybírá ?? - to je zase jiný případ, ne práce ve svátek, ale přesčas ve všední dny.podle mého názoru by si měl ty hodiny přesčasu navršit do 150 hodin, nemá je extra placené (má paušál ve mzdě) ale ani nevybírat??
Nějak se v tom textu ztrácím.
Zkuste od sebe odlišit přesčas a práci ve svátek. Jestliže pracuje ve svátek, tak nejde o přesčas, ale o normální směnu. Zákoník práce říká, že je na zaměstnanci, jestli si za práci vybere náhradní volno. Pokud nevybere, tak mu náleží příplatek ve výši 100% z průměrného výdělku.
né, omlouvám se, znovu.práce přesčas i ve svátek je mi jasná,jde mi ted o něco jiného,pokusím se být přehledná, snad se mi to podaří.Jiný případ: THP měsíční mzda, ve mzd.výměru př.10.000 + 2.500 paušál za práci přesčas do 150 hod. v roce, tzn. že 150 hodin odpracuje a neplatí se mu, má je placené měsíčně "paušálně".tento zaměstnanec a na to se ptám - by si ale tyto hodiny neměl "vybírat", jen je odpracuje, má je vlastně "placené",vybírat by si je neměl anebo se mýlím? už je to lepší ??
no, když tö po sobě čtu,moc jasně jsem to asi nenapsala,jedná se mi jen o ty hodiny přesčas,zda s nimi může zaměstnanec disponovat-vybírat si je jako náhradní volno, když má měsíční mzdu o paušální částku za přesčasy vlastně navýšenou a má je tudíž nepřímo placené ...?
Ano, máte pravdu. V případě přesčasu zřejmě záleží na vás, jestli zaměstnanci dáte za přesčas náhradní volno. Těch 150 hodin přesčasů má zaměstnavatel právo nařídit nad rámec stanovené pracovní doby,
viz http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast4h5.aspx
Samozřejmě je to vždy především o domluvě.
my si asi stále nerozumíme nebo já to matlám nesrozumitelně. jinak - pokud není žádná paušalizace přesčasové práce ve mzdě, je jasné, že přesčas do 150 hodin může zaměstnavatel nařídit a nastupuje v 1. v pořadí příplatek za práci přesčas, až po dohodě se zaměstnancem náhradní volno. ale v mém případě, na co se od počátku ptám - je ve mzdě již stanovena paušalizace za práci přesčas,proto si myslím, že zaměstnanec, když je má defacto ty přesčasy placené, si je už nemůže vybírat ??? už jsem to řekla jasně nebo pořád ne :-)
Nevidím v mé odpovědi rozpor s vaším dotazem. Nařídíte přesčas a zaměstnanec za to nedostane nic, protože je zahrnut v paušálu. Na druhou stranu vám nic nebrání dát zaměstnanci za přesčas náhradní volno (když bude pracovat celou sobotu a neděli, tak mu dám v pondělí náhradní volno, aby se z toho nezhroutil).
Samozřejmě náhradní volno se pak do přesčasů nepočítá.
já jsem asi natvrdlá, už se se mnou nezahazujte, mně to prostě nebere..., já za to nemůžu. pořád si říkám, bud má přesčas placenej nebo si ho vybírá a nemá ho placenej. když má paušalizaci přesčasu každý měsíc ve mzdě, má tudíž přesčas placenej, jak si ho potom tedy může i vybírat ?? to mi furt není jasný, ale kašlete na mě, třeba mně to někdy dojde, i když už o sobě začínám pochybovat, jinak díky za trpělivost
On si právě podle mě nemá nárok vybírat náhradní volno, ale po dohodě může.
150 hodin přesčasů je v průměru 3 hodiny týdně, to není moc.
Určitě se snadno dostanete do situace, že byste těch přesčasových hodin potřebovali víc a pak přijde vhod i náhradní volno.
já myslím, že si vůbec nerozumíme, ale přesto děkuji za pozornost,jen znovu zopakuji, jak si je může vybírat, ani přece po dohodě si je nemůže vybrat, když už je má jednou placené ?!
nebo mě jenom zkoušíte ? to nemusíte,já už jsem z toho všeho připitomělá, že fakt nemusíte ...
Promiňte, že se připlétám, ale paušalizace za práci přesčas od novely ZP již nemůže být sjednávána. Stanovením paušálu totiž zaměstnavatel porušuje § 93 odst.1, kde je uvedeno, že práci přesčas je možné konat jen výjimečně - při stanovení mzdy s přihlédnutím k práci přesčas nejde o výjimečnost, ale , dle mého názoru, o pravidelnost.
je potřeba ale rozlišovat paušalizaci a paušalizaci. Je něco jiného, jestli vám někdo dopředu řekne, že musíte povinně odpracovat 150 hodin a něco jiného,pokud vám řekne, že Vám dá dejme tomu měsíčně 2000 NAVÍC a pokud to bude potřeba, tak odpracujete nějaké hodiny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 5. 2007 18:25
vždycky si myslím, že už to vím, ale když na to přijde, tak vždycky zblbnu.Můžete mi poradit?THP má měsíční mzdu,svátky neplatíme průměrem, jsou ve mzdě,mzda se o svátek nekrátí.Pokud do práce 1.5. nejde, má např.10000,pokud jde do práce ve svátek,má stále 10000 a náhradní volno za práci ve sv.,které máplacený průměrem,tzn. 1 den k dobru, ale co s těmi 8 hodinami,které oddělá za svou měsíční mzdu - má další den náhradního volna, to asi ne, další den by měl, kdyby to byl přesčas, např. by šel ve svátek v sobotu, ve svůj volný den, to by pak z jedné soboty byly 2 dny volna, resp. náhradní volno plac.průměrem za práci ve svátek a pokud by nechtěl proplatit přesčas,pak další den volna,ale ne placený průměrem + samozřejmě so zvýhodnění. je to tak?abych se ale vrátila k původní otázce-jde 1.5. na 8 hodin do práce,takže má jen 1 den náhr.volna namísto příplatku za práci ve svátek ?? druhý den volna nemá?