Ekonomická rozvaha

• (neregistrovaný)

3. 5. 2007 7:33

Dobrý den, plánuji zažádat si o úvěr pro začínající podnikatele u jedné české banky za účelem pořízení jediného výrobního stroje. Banka si klade za požadavek vypracování jistého podnikatelského záměru, jehož součástí má být i ekonomická rozvaha.
    Není mi jasné, jak mám do takové rozvahy zahrnout plánovanou koupi onoho stroje. Zda jako náklad na začátku podnikání nebo do jednotlivých měsíců uvádět jako náklad splátky úvěru a úroky z úvěru. Někde jsem ale slyšel, že splátky úvěru se jako náklady nemohou vykazovat, že pouze úroky z úvěru. Můžete mi pomoci udělat v tom trochu jasněji? Děkuji za odpověď DH

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 5. 2007 9:01

Ma (neregistrovaný)

Re: Ekonomická rozvaha
      Pokud sestavujete Rozvahu - předpokládám, že se jedná o účetnictví (podvojku) - do nákladů si můžete dávat úroky z úvěru a odpisy z nakoupeného dlouhodobého majetku.
      Majetek účtuji přes 042/321 na 022/042 a tam zůstává po celou dobu užívání. Odpisy 551/082 (v rozvaze korekce)
      úvěr účtuji na 221/461 - splátky potom 461/221 - takže splátka nevchází do nákladů.
      V rozvaze se to potom projeví v Aktivech jako nově pořízený dlouhodobý majetek v pořizovací ceně (BRUTTO) - odpisy - (Korekce) a zůstatková hodnota NETTO.
      v Pasivech potom úvěr - bankovní úvěry a výpomoci.

• 3. 5. 2007 11:21

DH (neregistrovaný)

Ne bude se jednat o daňovou evidenci. Ale i tak asi bude platit, že budu stroj postupně odpisovat, je to tak? Takže do nákladů si budu moci dát jen odepsanou částku?

• 4. 5. 2007 7:12

Ma (neregistrovaný)

Asi ano, ale s určitostí to nevím - DE neúčtuji a neznám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).