Re: Placení svátku
Ne, měla byste mu dát náhradu mzdy.Letos je to taxativně dáno a taky na všech školeních na to upozorňují.má to vliv na průměný výdělek,a na další věci.
Taxativně není toto dáno. Příslušný paragraf nového zákoníku práce je přesně stejný jako ve starém zákoníku. Náhrada se nadále platí pouze v případě, že mzda ušla v důsledku svátku. Pokud máte stanovenu měsíční mzdu bez ohledu na počet pracovního dnů a svátků v měsíci, pak žádná mzda neušla a není co platit náhradou. Dr. Šubrt, který na školeních nabádal k proplácení průměrem, nyní navrhuje v rámci technické novely zákoníku práce přesnější znění, ze kterého bude zřejmé, že náhrada se nevyplácí, pokud z důsledku stanovení měsíční mzdy nedojde ke krácení mzdy.
Volala jsem na MPSV a tam mi řekli abych pokračovala tak jak jsme to dělali dosud, že bude vydána prováděcí vyhláška tak jak byla do loňského roku. Také jsme se o tom na školeních dohadovali a dospěli jsme k názoru že vyčkáme nač si přidělávat práci když to není nutné :-)).
>>>>>>>Kdo mi vysvětlí jak je to letos s placením svátku.
>>>>>>>Máme měsíční fixní mzdu. Ve svátek nepracujeme. Mění
>>>>>>>se
>>>>>>>to nějak oproti loňskému roku?
>>>>>>Pokud byste měli v den svátku pracovat a
>>>>>>nepracujete,tak byste ho měli dostat zaplacený
>>>>>>průměrnou mzdou,
>>>>>Takže už to nemohu udělat jako dřív,že ho započtu
>>>>>jako
>>>>>den navíc? Aby zůstala ta fixní měsíční mzda?
>>>Náhrada se nadále platí pouze v případě, že mzda ušla
>>>v důsledku svátku. Pokud máte stanovenu měsíční mzdu
>>>bez ohledu na počet pracovního dnů a svátků v měsíci,
>>>pak žádná mzda neušla a není co platit náhradou. Dr.
>>>Šubrt, který na školeních nabádal k proplácení
>>>průměrem,
>>>nyní navrhuje v rámci technické novely zákoníku práce
>>>přesnější znění, ze kterého bude zřejmé, že náhrada
>>>se
>>>nevyplácí, pokud z důsledku stanovení měsíční mzdy
>>>nedojde ke krácení mzdy.
>>
>>Dr. Šubrt je asi pěkný ........ .
>
>Volala jsem na MPSV a tam mi řekli abych pokračovala
>tak jak jsme to dělali dosud, že bude vydána prováděcí
>vyhláška tak jak byla do loňského roku. Také jsme se o
>tom na školeních dohadovali a dospěli jsme k názoru že
>vyčkáme nač si přidělávat práci když to není nutné
>:-)).
Dr. Šubrt je hlavně hodně aktivní. Má spoustu školení a tím ovlivňuje spoustu lidí. Přímo se podílel na tvorbě nového ZP a i teď se snaží o odstranění nesrovnalostí, které se do něj dostaly. Vyznává přesné dodržování znění zákona, ale tím se často dostává do těžce teoretické roviny a daleko od praxe. Proti jeho názoru na nutnost proplácet u měsíční mzdy svátky průměrem se ale zvedla velká vlna oponentních názorů z odborných kruhů i praxe a ke cti pana doktora je, že ze svého názoru ustoupil a podpoří nápravu tohoto nejasného stavu v technické novele ZP.
Kdo mi vysvětlí jak je to letos s placením svátku. Máme měsíční fixní mzdu. Ve svátek nepracujeme. Mění se to nějak oproti loňskému roku?
Pokud jste měli v den svátku pracovat a nepracujete,tak byste ho měli dostat zaplacený průměrnou mzdou,
Takže už to nemohu udělat jako dřív,že ho započtu jako den navíc? Aby zůstala ta fixní měsíční mzda?
Náhrada se nadále platí pouze v případě, že mzda ušla v důsledku svátku. Pokud máte stanovenu měsíční mzdu bez ohledu na počet pracovního dnů a svátků v měsíci, pak žádná mzda neušla a není co platit náhradou. Dr. Šubrt, který na školeních nabádal k proplácení
průměrem, nyní navrhuje v rámci technické novely zákoníku práce
přesnější znění, ze kterého bude zřejmé, že náhrada se nevyplácí, pokud z důsledku stanovení měsíční mzdy nedojde ke krácení mzdy.
Volala jsem na MPSV a tam mi řekli abych pokračovala tak jak jsme to dělali dosud, že bude vydána prováděcí vyhláška tak jak byla do loňského roku. Také jsme se o tom na školeních dohadovali a dospěli jsme k názoru že vyčkáme nač si přidělávat práci když to není nutné :-)).
>Dr. Šubrt je hlavně hodně aktivní. Má spoustu školení
>a tím ovlivňuje spoustu lidí. Přímo se podílel na
>tvorbě nového ZP a i teď se snaží o odstranění
>nesrovnalostí, které se do něj dostaly. Vyznává přesné dodržování
>znění zákona, ale tím se často dostává do těžce
>teoretické roviny a daleko od praxe. Proti jeho názoru na
>nutnost proplácet u měsíční mzdy svátky průměrem se ale
>zvedla velká vlna oponentních názorů z odborných kruhů
>i praxe a ke cti pana doktora je, že ze svého názoru
>ustoupil a podpoří nápravu tohoto nejasného stavu v
>technické novele ZP.
Podtrženo, sečteno: postupujte tak jako loni - u měsíční mzdy, kdy jste nemohli pracovat, dostane zaměstnanec stejnou mzdu, má-li hodinovku, dostane den svátku, kdy nepracoval náhradu mzdy průměrem.
Ale on už jeden svátek letos byl a zaměstnanec s měsíční mzdou ho dostal dobrodružně zaplacený průměrem. Jak teď dál? Nechat už leden tak, jak je, a od Velikonoc se tvářit, že žádná změna nenastala? Nebo tvrdošíjně setrvat na pozici placení svátku průměrem alespoň do konce roku? Nerada bych zpětně sahala do ledna, abych při této příležitosti nenapáchala jiná zvěrstva:-)
... a v § 135 odst. 1 u platu uvedeno, že za svátek v pracovní den se plat nekrátí. Chápu, že mzda a plat je rozdíl, ale nevidím důvod, proč by měl být rozdíl v proplácení jiný, když do 31. 12. rozdíl nebyl. Podle různých výkladů, které jsem nastudovala a slyšela pro to, abych mohla školit nový ZP se o rozdílném pohledu nemluvilo, nepsalo. Platit průměrem bylo myslím vztaženo jako dosud k hodinové mzdě. Stejný názor mají i podle mého zjišťování kontrolní orgány. Ale je samozřejmě na každém, jak si to vyloží a jak důsledně bude dodržovat rozdíly. Také asi záleží na programu, jak je udělán. Měla jsem možnost se dosud možnost sejít se i s tím, že i programy pokud je zadaná měsíční mzda, tak to počítá po staru - nedává průměr, ale mzdu jako každý jiný pracovní den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 5. 2007 9:52
Kdo mi vysvětlí jak je to letos s placením svátku. Máme měsíční fixní mzdu. Ve svátek nepracujeme. Mění se to nějak oproti loňskému roku?