Re: Kolik dostanu kešení?
líbi, smlouvu mám, ale nevím, za je to dohoda nebo o provedení práce? Je to podstatné? Pokud to pomůže, zmińují se v ní o odpracovaných 150h za 30 000 Kč, ale jede se na férovku a to 50 Kč/h hrubého. Myslím si, že jak odpracuji 150 h, tak budu chodit dále :-)
A co si mám představit pod prohlášením? Podepsala jsem jen tu smlouvu, nevím však přesně, který typ :-(
Rozdíl je v tom, že u dohody o provedení práce se neplatí zdravotní a sociální. DPP se může uzavřít jen do 150 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele a protože se v té tvé smlouvě píše o 150 hodinách, tak to asi bude ono. Z toho se platí jenom daň.
Teď je důležité to "prohlášení poplatníka daně z příjmů..." (tzv. růžový dvojlist). To se může podepsat současně jen u jednoho zaměstnavatele a podle toho se pak daní. Pokud je podepsané prohlášení, daní se podle tabulek (12-32 %), odečte se sleva na poplatníka, na studenta, dělá se roční zúčtování daní.
Pokud to prohlášení podepsané není, tak do 5000,- v měsíci je srážková daň 15 % a ta už se nevyúčtovává.
Nad 5000,- se daní nejméně 20 % a to je daň zálohová a lze ji po skončení roku vyúčtovat.
Za těch svých 80 hodin tedy můžeš dostat 3400,- čistého, bude-li to srážková daň nebo taky celých 4000,-, pokud můžeš mít podepsané to prohlášení.
Líbo, děkuji, růžový papír mám podepsaný jen u své pevné, stále práce. U nich jsem nic nepodepsala, myslím si, že měsíčně 100h, aby to dalo v hrubém 5000 Kč nedosáhnu, můžeš to, prosím tedy shrnout, pro tento případ? Nepodepsaný papír a hranice 100 h měsíčně? Díky
Pokud je to tedy dohoda o provedení práce (ze které se pojištění neplatí) a není podepsané prohlášení, pak se čistá odměna vypočítá takto: 80 odpracovaných hodin x 50 Kč = 4000 Kč hrubého. Z toho bude srážková daň 15%, tj. 600 Kč. 4000 - 600 = 3400 Kč čistého.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 5. 2007 10:09
jak vedlejšák si chodím privydělávat. Mám uzavřenou smlouvu.
Na hodinu mám 50 káčé hrubého. Mám odpracovaných 80 hodin, kolik mohu čekat čistého? Zpočte někdo?