Re: souběh rodičovské+neschopenka
po peněž.pomoci v mateřství s 1. dítětem jste měla zažádat v zaměstnání o čerpání dovolené a potom zažádat o neplacené omluvené volno z důvodu čerpání rodič.dovolené - nejdéle do 3 let dítěte
pokud toto od Vás mzdová účetní podniku, kde jste zaměstnaná nemá podepsané, potom Vám bude muset asi PN proplácet, neboť nemáte oficiálně omluvené neplac. volno
zkuste to, jak se zachová
já bych si to tedy takto otevřené nenechala
To nemůže projít. Pokud by totiž neměla požádáno o rodičovskou dovolenou (ne o neplacené volno), pak by tím pádem vlastně měla neomluvenou absenci. Takže fígl s požadováním nemocenské nedoporučuji zkoušet. Na nemocenské dávky by měla nárok, pokud by nyní v nějakém pracovním poměru (nebo na dohodu o prac. činnosti) pracovala (což při rodičovském příspěvku může) a onemocněla a tím pádem by jí lékař vystavil neschopenku.
Pokud ale nepožádala MÚ o omluvené neplac.volno, tak není nikde psané, kdy by měla nastoupit zpět do zaměstnání po rodič.dovolené. Už jsem tento případ měla, že zaměstnankyně měla sepsanou žádost o omluv.neplac.volno do 3 let dítěte a měsíc před ukončení tohoto volna přinesla neschopenku z důvodu dalšího rizikového těhotenství. Po dohodě s OSSZ jsem platila od dalšího dne po dni, do kdy měla sepsanou žádost o neplac.oml.volno. Prošlo to i kontrolou OSSZ.
Tak za prvé zaměňujete názvy. Do 3 let nejde o neplacené volno, ale o rodičovskou dovolenou (tu musí na žádost zaměstnavatel povolit, nejdéle do 3 let). Po 3 letech už pak jde o neplacené volno (ale na to už nemusí zaměstnavatel přistoupit).(Mimochodem, nevím co je to MÚ). Váš případ je jasný. Ona měla požádáno o rodičovskou dovolenou do 3 let. Dnem 3. narozenin dítěte jí končila a den nato ona měla nastoupit do práce. Protože ale měla vystavenou neschopenku (tzn. doklad o tom, že je práce neschopná), tak do práce nastoupit nemohla a na základě neschopenky jí náležely nemocenské dávky.
V dotaze jde ale o něco jiného. Pokud ona nepožádala o poskytnutí rodičovské dovolené, jak píšete, pak by vlastně na žádné rodičovské nebyla a kdyby to bral zaměstnavatel striktně, vedl by ji na neomluvené absenci. Ale protože maminky často ani nevědí, že si mají požádat, tak to zaměstnavatelé nevyhodnocují jako neomluvenou absenci, ale vedou je na rodičovské dovolené - ale aby bylo vše papírově v pořádku, měl po ní zaměstnavatel vyžadovat tu žádost. Rozhodně se ale ona teď nemůže dožadovat placení nemocenské jen proto, že vlastně o rodičovskou nepožádala. Protože je to ona, kdo porušil předpisy, pokud nepožádala. Nemocenskou by mohla mít placenou jen tehdy, pokud by se se zaměstnavatelem domluvila, že svoji žádost antidatuje a požádá o rodičovskou dovolenou jen doteď. A v den, kdy by měla po rodičovské nastoupit do práce pak přinese neschopenku.
Podle mě by bylo možné platit nemocenské jen v případě, že by se prokázalo, že ta maminka měla sjednáno, že nastoupí do zaměstnání - a na poslední chvíli onemocněla. Jestliže má dohodnutou rodičovskou dovolenou nebo neplacené volno, není možné je jednoduše přerušit a chtít nemocenské.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 5. 2007 10:45
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a nyní jsem znovu těhotná. kamarádka mi tvrdí, že pokud jsi dojdu pro neschopenku /rizikové těh/, tak budu dostávat rodičovský příspěvek+ od zaměstnavatele plat za neschopenku. Nezdá se mi to...jak je to? Díky. Klárka