Re: Kontrola ŽÚ a kontrola FÚ-cenaři
U nás před několika lety probíhaly cenové kontroly, kdy úředníci z FÚ chodili po obchodech, kontrolovali zboží v regálech, srovnávali prodejní a nákupní ceny (z dodacích listů) a počítali průměrný rabat. Oháněli se zákonem o cenách, který praví, že se musí 3 roky evidovat prodejní ceny zboží a vyžadovali zapisovat prodejní ceny na dodáky. Potom při kontrole příjmovka vytáhla protokol z této kontroly a zeptala se: "Jaký máte průměrný rabat ?" (naštěstí to bylo v souladu s protokolem). Šlo jim o to, jestli se nekrátí tržby. Nevím, jestli je to váš případ, možná budou kontrolovat, jestli se část nakoupeného materiálu někde "neztratila".
Já mám nervy na pochodu. U nás se jedná o služby v odpadovém hospodářství, zřejmě proto, že tyto příjmy jsou z obcí a tvoří asi 60% našich celkových výnosů. Když jsem včera louskala zákon o cenách a zjistila jsem, jak vysoké jsou pokuty, tak jsem půlku noci nespala. Ne, že bychom v tom měli bordel, ale v některých případech došlo ke snížení cen ve smlouvách oproti ceníkovým cenám. Zuzik
Zřejmě jim jde o to, jestli se nekrátí tržby. V maloobchodě vždycky chtějí vidět deník slev. Možná by stálo za to prohlédnout smlouvy a vyrobit takový "deník slev" se zdůvodněním, proč byla sleva (jestli to není moc pracné).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 5. 2007 8:04
Milí moji zlatí účetní souputníci, po té, co mi v pátek skončil audit, tak si nás pozvali z ŽÚ na kontrolu. Je to naše chyba, zapomněli jsme odhlásit provozovnu, tak si máme vzít s sebou hned litr na pokutu. To je brnkačka. Ale - problém je v tom, že pokud máte více ŽL a některou z činností neprovozujete 6 měsíců, tak jste povinni tot konkrétní podnikání přerušit. To je teda bomba a chci tím jen upozornit Vás, ostatní, že už to začínají kontrolovat.
Aby toho nebylo málo, tak k nám včera vpluli kontroloři z kraj.ředitelství FÚ a nahlásili se na kontrolu cenovou -kalkulace, ceníky, smlouvy atd.atd. Chci se Vás zeptat, zda s takovou kontrolou máte někdo nějaké zkušenosti a pokud ano, jestli byste se s nimi detailně nepodělili,ať vím, co vše mně čeká. Ti šílenci totiž prohlásili, že zde stráví několik TÝDNŮ ! Zuzik