Re: záloha na energii a DPH
Moje zkušenost je taková - elektrárny mi pošlou předpis záloh (platím čtvrtletně) na celý rok dopředu. Každé čtvrtletí, když zálohu zaplatím, mi pošlou daňový doklad na zálohu s vyčíslenou DPH. V únoru přijde celkové vyúčtování - daňový doklad.
A co se stane, když ho neuplatním , a uplatním ho až po celkovém vyúčtování za rok ?
Záleží na tom, kdy Vám přijde celkové vyúčtování.
DPH si musíte ohlídat na konci roku, tedy v přiznání k DPH za prosinec /pokud jste měsíční plátci/, nebo za 4. čtvrtletí příslušného roku. Pozdější uplatnění DPH na vstupu, např. z vyúčtování za předchozí rok, které přišlo v březnu, je možné jen cestou dodatečného přiznání k DPH.
Jestli dáváte během roku celou částku zaplacené zálohy jako výdaj, tak si uplatněte DPH ze zaplacených záloh podle platebního kalendáře k 31. 12. příslušného roku. Nezapomeňte uplatněnou DPH z výdajů zase odečíst:-)
Ale je povolen odečet DPH ze záloh v daňové evidenci? Na vyúčtovací faktuře z eneg.záv. je datum vystavení a datum zdanitelného plnění stejný. Na zálohách je datum splatnosti zálohy s dodatkem,že je možno odečíst DPH pouze u včasného zaplacení. Pokud není zaplaceno v termínu, DPH se odečíst nemůže.
Roční vyúčtování bude chodit pravděpodobně v červnu.
DPH ze zaplacené zálohy si můžete odečíst, pokud máte v rukou daňový doklad k zaplacené záloze. Pokud je to, co máte k dispozici, platební kalendář (který je také daňovým dokladem), pak můžete DPH uplatnit při zaplacení zálohy.Proč by nebylo možné odečít DPH při pozdějším zaplacení zálohy, nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 5. 2007 18:48
Prosím poraďte.Podnikatel si dal na sebe v nájemních prostorech napsat elektřinu. Energetici mu vystavili zálohovou fakturu na 12 měs. s měsíčními splátkami a dph s tím,že pokud bude platit v termínu,muže si každý měsíc DPH odečíst.Dotaz mám takový, vede daňovou evidenci, musí si DPH odečíst, nebo dát celou částku do nákladů a DPH odečíst z celkového vyúčtování za odebranou energii.Děkuji za radu.