Re: Paragony a daň. doklady bez čísel
Myslela jste to správně a předchozí odpověď byla chybná. Samozřejmě, že evidenční číslo daňového dokladu musí napsat dodavatel. Ty údaje, které jsou povinné podle § 28 si doplňovat nemůžete. Doplníte své číslo pro svůj doklad účetní, to je něco jiného. Jana F.
Ano, takto to bylo myšleno. Už jsem si myslela, že jsem chybovala já. Co ale děláte s paragony např. od kancelářských potřeb, které toto číslo nemají? Požádáte je o toto číslo? Jde mi o to, aby byl doklad správně a mohla jsem si bez problémů uplatnit odpočet.
Ještě jednou díky Pavla
Pavlo jedna věc je, co je správně podle zákona - a druhá věc, co s takovým dokladem, když ho dostaneme k zaúčtování. Myslím, že je to spíš výjímka, ale co s tím, to vám nikdo neřekne - otravovat podnikatele kvůli prkotině nebo riskovat? Každý podle svého úsudku :-). Já to tu a tam risknu. Jana F.
Domnívám se, že §28/2/e ZDPH to přesně nestanoví. Odpověď pravděpodobně nenaleznete ani ve Směrnici Rady 2006/112/ES, ze které náš zákon vychází.
Řešení bych hledal v § 100 ZDPH. Aby příjemce mohl vést evidenci, přidělí dokladu evidenční číslo. Stejně tak bude postupovat výstavce dokladu, pro svou evidenci.
Požadovat doplnění evidečního čísla po výstavci dokladu se mi zdá nereálné. Co bych si nakonec s takovým číslem počala? :-))
P.S.
Pavlo, pokud Vás v DPH trápí pouze takovéto problémy, tak tiše závidím! :-))
Hezký večer!
Omlouvám se za svou nechápavost, ale jak to myslíte, že §28/2/e to přesně nestanoví, když je to tam výslovně uvedené?
Máte pravdu s tím doplněním čísla výstavcem - pokud doklady nečíslují, tak co tam mají doplnit, že :-)) Jana F.
Zákon stanoví, že na daňovém dokladu musí být evidenční číslo.
Zákon, podle mého názoru nestanoví, kdo ho tam má napsat.
Proto jsem se dopustil úvahy vycházející z § 100.
Nechápu, proč bych musel jako příjemce dokladu znát číslo paragonu, který vystavuje výstavce. Já to v zákoně, obdobně jako 1234, nečtu. Ale jsem flexibilní, pokud je to někde v zákoně stanoveno nebo alespoň uvedeno v odpovídající literatuře, změním názor.
Tak já jsem vycházela z toho, že náležitosti podle §28 doplňuje vystavovatel, příjemce legálně ne. Viz bouřlivé debaty o doplňování datumu jinou rukou a podobně. Ale také jsem flexibilní, jen se to neodvažuji domyslet, ani to prozatím přijmout jako životní jistotu. Jana F.
Děkuji za bouřlivou debatu. Trochu se mi zdá také divné požadovat čísla od dodavatelů, když oni paragony nečíslují. Nechci mít ale pak problémy kvůli uplatnění DPH. Doklad, u kterého bych si přeci nemohla uplatnit daň, tak to můžu rovnou nakoupit u neplátce, a mám to jedno. TAkže dám na vás, a asi to u těch dokladů bez čísla risknu a odpočítám si daň. V zákoně opravdu nic není, kdo by to ev. číslo měl napsat, zda odběratel nebo dodavatel. Děkuji všem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 5. 2007 10:09
Zdravím,
jsme s.r.o. a nakupujeme např. kancelářské potřeby. V prodejně nám vystaví paragon, ale bez jejich ev. čísla. Jsme plátci DPH a proto si myslím, že na odpočet DPH by nám doklad měli dát do pořádku a toto číslo napsat. Nebo jak to řešit? Díky Pavla